ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Jedzte menej mäsa, prispejete k záchrane klímy

10.2.2009 18:10:08 | Q
New Scientist | Počet zobrazení: 1812x

Redukovanie spotreby mäsových výrobkov by mohlo ušetriť až 20 biliónov dolárov z nákladov na boj proti klimatickým zmenám. To je výsledok výskumu, ktorý sa zaoberal ekonomickým dopadom súčasnej stravy človeka bohatej na mäso.

 

Vedci tvrdia, že redukcia spotreby hovädzieho a bravčového mäsa by viedla k zvýšeniu absorpcie uhlíka, pretože vegetácii by sa dobre darilo na nevyužitých plochách.

Model uvažuje aj pôdu, ktorá sa na farmách používa na pestovanie potravy nahrádzajúcej mäso ale vyžaduje menšiu plochu, takže časť z nej by zostala nevyužitá. Znížením chovu dobytka a ošípaných by sa znížila aj produkcia metánu, silného skleníkového plynu.

Tieto vplyvy by znížili potrebu drahých technológií a ušetrili by množstvo peňazí. Myslí si to aj Elke Stehfestová z Holandskej agentúry pre environmentálne odhady.

Odborníci na zmenu klímy hovorili o relatívne vysokej cene mäsa s pohľadu absorpcie uhlíka už niekoľko rokov. Zvlášť nebezpečné je hovädzie mäso. Metán, nebezpečný skleníkový plyn, produkujú kravy s plynatosťou a uvoľňuje sa aj pri rozkladaní hnoja. Na získanie kilogramu hovädzieho mäsa spotrebujú farmári 15 kg zrna a 30 kg inej potravy. Zrno potrebuje umelé hnojivo, ktoré znova potrebuje určité množstvo energie na svoju výrobu.

Stehfestová porovnala ekonomický dopad hovädzieho a iných druhov mäsa a cenu za stabilizáciu hladiny oxidu uhličitého na 450 častíc z milióna, čo je hladina, ktorá podľa vedcov zabraňuje nebezpečným suchám a stúpaniu hladiny morí.

Ak sa naše stravovacie návyky nezmenia, Stehfestová odhaduje, že bude do roku 2050 potrebné znížiť emisie o dve tretiny, čo bude stáť 40 biliónov dolárov.

Ak by si však ľudstvu upravilo svoj jedálny lístok tak, že by každý za týždeň skonzumoval o 70 gramov menej hovädzieho mäsa a o 325 gramov menej kuracieho mäsa a vajíčok, uvoľnilo by sa vo svete asi 15 miliónov štvorcových kilometrov poľnohospodárskej pôdy.

Vegetácia rastúca na tejto ploche by prispela k pohlcovaniu oxidu uhličitého. Emisie skleníkových plynov by klesli o 10% vďaka zníženému počtu dobytka. Zásah do stravovacích návykov by náklady na odvrátenie klimatických zmien celkov znížil na polovicu.

originál článku

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 3,80
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.