Prečo sme ospalí po jedle?

30.1.2007 13:36:33 | Q
Popular Science | Počet zobrazení: 2754x

Glukóza z jedla spôsobuje zníženú produkciu orexínov (proteíny, ktoré nás udržujú v stave bdelosti).

 

Od roku 2003 je známe, že neuróny, ktoré ich produkujú a nachádzajú sa v hypotalamovej časti mozgu, sú ovplyvňované hladinou glukózy, ale rozsah tohto vplyvu a jeho dosah na únavu nebol známy. V júni minulého roka zistili vedci z Univerzity v Manchestri, že aj malé zvýšenie hladiny glukózy značne znižuje aktivitu neurónov riadených orexínmi a spôsobuje ospalosť. Veľký vplyv hladiny glukózy na bdelosť je prekvapením, objav však dáva zmysel. Je totiž pre živočíchy rozumné obmedziť aktivitu po prijatí potravy, aby si dokázali udržať energiu čo najdlhšie.
Podľa vedcov k ospalosti najviac prispieva potrava bohatá na karbohydráty a tuky, jedlá bohaté na proteíny nemajú až taký vplyv. Takže ak sa chcete udržať v bdelom stave počas celého pracovného dňa, dajte si na obed napríklad mäso.

originál článku (autor: Rachel Horn)