Jedzte viac rastlín pre lepší svet

18.9.2009 14:53:29 | Q
New Scientist | Počet zobrazení: 1935x

Je to lepšie pre vás aj pre životné prostredie – ak však nedokážete vydržať bez mäsa. oplatí sa jesť jelene, veveričky a biele raky.

 

Na tom, odkiaľ pochádza vašej jedlo, záleží menej, než na jeho zložení. Skleníkové emisie spôsobené dopravou potravy sú často len zanedbateľné oproti množstvu emisií produkovaných pri výrobe jedla.

Dobytok je zodpovedný za takmer pätinu skleníkových emisií od metánu, ktorý sa tvorí v ich črevách a výkaloch až po oxidy dusíka používané v hnojivách potrebných pri pestovaní potravy pre zvieratá. Mäso a živočíšne produkty často násobia náklady a straty životného prostredia, pretože výroba kilogramu mäsa či iného produktu, napríklad syra, vyžaduje niekoľko kilogramov rastlinnej hmoty. Množstvo potrebnej pôdy vedie napríklad k ničeniu pralesov. Aj malé zníženie konzumácie, napríklad bezmäsité piatky, môže spraviť veľký rozdiel.

Ak jete mäso a chcete brať ohľad na životné prostredie, mali by ste si ho podľa odborníkov vyberať pozorne. Prežúvavce, napríklad dobytok alebo ovce, sú pre životné prostredie najnepriaznivejšie a prekvapivo viac emisií produkuje dobytok kŕmený trávou, než ten, ktorý kŕmia zrnom. Namiesto nich by sme sa podľa vedcov z Univerzity v Halifaxe mali obrátiť na kuracinu, bravčové alebo kengurie mäso.

Vo Veľkej Británii a USA by zníženiu emisií pomohlo aj jedenie diviny, ktoré by regulovalo rozmach populácie jeleňov. Vedci odporúčajú aj netradičnejšie zdroje mäsa z vášho okolia, napríklad veveričky, či raky.

originál článku