Osvetlenie môže ovplyvniť chuť vína

29.12.2009 13:12:53 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 1183x

Osvetlenie miestnosti má vplyv na chuť vína. Je to výsledok výskumu vedcov z Guttenbergovej univerzity v Mainzi. Vedci skúmali, ako chutí víno 500 účastníkom a koľko by za neho zaplatili.

 

Zistili, že ľudia víno hodnotili lepšie, keď bola miestnosť osvetlená jemným červeným alebo modrým svetlom, než keď bolo v miestnosti zelené, či biele svetlo. ľudia boli v priemere pri červenom svetle ochotní za jednu fľašu rizlingu zaplatiť o euro viac.

„Je známe, že farba nápoja môže ovplyvniť to, ako nám chutí,“ povedal Daniel Oberfeld-Twistel. „Chceli sme vedieť, či spôsobuje rozdiel aj osvetlenie pozadia.“

Test okrem iného ukázal, že ľudia považujú červené víno za 1,5-krát sladšie ak sú v červenom svetle ako keď sú vo svetle bielom alebo zelenom. Jeho vyzretosť bola v červenom svetle tiež hodnotená lepšie.

Jedným zo záverov výskumu teda je, že farba prostredia ovplyvňuje naše vnímanie chute vína. Preto je podľa Oberfeld-Twistela osvetlenie niektorých barov krajne nevhodné. Pripomína tiež, že víno by sa malo kvôli tejto vlastnosti okolia degustovať v prostredí s prirodzeným osvetlením.

Jedným z možných vysvetlení vplyvu farby osvetlenia na chuť vína môže byť, že ak vnímame príjemné okolité prostredie, vnímame aj príjemnejšiu chuť vína. Tento fenomén plánujú nemeckí vedci skúmať aj naďalej.

originál článku