“Mastná” chuť zabráni obezite

11.3.2010 17:36:44 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 1735x

Novoobjavená schopnosť ľudí cítiť mastnotu môže byť kľúčom k znižovaniu obezity.

 

Vedci z Deakin University zistili, že ľudia dokážu rozoznať šiestu chuť – chuť tuku. Zistili tiež, že ľudia s veľkou citlivosťou na túto chuť jedia menej mastných jedál a sú menej obézni.

„Naše výsledky sa zakladajú na predchádzajúcich amerických výskumoch, ktoré používali zvieracie modely na objavenie chuti tuku,“ povedal Russel Keast, ktorý viedol výskum. „Vieme, že jazyk človeka rozoznáva päť chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú a chuť umami. Na základe nášho výskumu môžeme konštatovať, že existuje aj šiesta chuť – chuť tuku.“

Vedci vyvinuli metódy na testovanie ľudí a ich vnímania mastných kyselín, ktorá sa bežne nachádzajú v našej strave. Zistili, že ľudia majú hranicu vnímania mastnej chute a každý ju má niekde inde. Niektorí sú na mastnotu veľmi citliví, kým iní vôbec.

„Je zaujímavé, že ľudia s väčšou citlivosťou na túto chuť jedli menej mastných potravín a mali nižší index BMI.,“ povedal Keast. „Ukazuje sa, že štýl našej stravy mohol vplývať na citlivosť našich vnemov a otupenie vnímania mastnej chute, čo niektorým ľuďom ‚uľahčuje‘ jedenie mastných jedál.“

Pochopenie dôvodu rozdielnej citlivosti ľudí by vedcom mohlo pomôcť nájsť nové spôsoby boja proti obezite.

originál článku