Čapované pivo mieri do lietadiel

10.4.2010 20:56:37 | Q
New Scientist | Počet zobrazení: 1666x

Trik pri varení piva by mohol umožniť podávanie čapovaného piva vo vlakoch, lietadlách a lodiach. Pivu trvá ustálenie po otrase bežne dva dni, britský pivovar Marston’s však vyvinul recept na sudové pivo, ktoré je opäť v pokoji minútu po tom, ako sa ním pohlo.

 

Vedúci výroby Richard Westwood si patentoval metódu kvasenia v sude „Fast Cask“, ktorá na ustálenie nepotrebuje čas. Pivo sa najskôr vykvasí vo veľkej nádobe, potom vákuové zariadenie odoberie zvyšky kvasníc. Práškový alginát, extrakt z morských rias, pridajú výrobcovia ku kvasniciam a takto upravené ich znova pridajú do sudov. Kúsky kvasníc umožnia pokračovanie kvasenia, alginát však zabezpečí, že sa hneď ponoria. Pivo sa tak dá hneď piť.

Ozvala sa už aj vlna kritiky, že pridaním ďalších látok sa výrobcovia vzďaľujú od pravého piva.

originál článku