Pestovatelia môžu zväčšiť pozitívny vplyv brokolice a paradajok

20.5.2010 16:37:42 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 1703x

Výskum vedcov z Illinoiskej univerzity ukázal, že poľnohospodárske postupy môžu zväčšiť množstvo rakovine predchádzajúcich fytochemikálií v brokolici a paradajkách.

 

„Obohacujeme predzberovú brokolicu rôznymi bioaktívnymi zložkami, určujeme množstvo enzýmov bojujúcich proti rakovine a sledujeme potkany, ktoré ju konzumujú,“ povedala Elizabeth Jeffreyová, profesorka v oblasti potravín a stravovania.

Najväčšie množstvo detoxikačných enzýmov sa nachádza v potkanoch, ktoré žrali brokolicu obohatenú o selén. Obsahovala šesťkrát viac účinnej látky, než bežná brokolica. Brokolica obohatená a selén bola tiež najaktívnejšia v pečeni, kde dosiahla väčšiu bioaktivitu než ostatné potraviny použité v pokuse.

Naše telo potrebuje určité množstvo selénu, v mnohých oblastiach sveta je ho ale v pôde málo,“ povedala Jeffreyová. Teraz chce zistiť, či sú selénové zložky priamo zodpovedné za zvýšenie bioaktivity alebo či selén pôsobí nepriamo riadením syntézy glukozinolátov.

V predchádzajúcej štúdii vedci uviedli, že spoločná konzumácia brokolice a paradajky má na spomalenie rakoviny prostaty priaznivejší účinok, než ich samostatná konzumácia.

Vedci tiež zistili, že paradajky obohatené o karotenoidy spôsobia v pečeni viac bioaktivity než bežné paradajky či rajčiny obohatené o lykopén. „Dobrým pravidlom je, že čím je paradajka jasnejšia, tým viac karotenoidov obsahuje. Sú to výborné antioxidanty, ktoré efektívne vplývajú na prevenciu a liečbu rakoviny,“ povedala Jeffreyová.

Podľa vedcov výsledky výskumu ukázali, že správnym pestovaním možno získať výživnú a zdravú potravu aj bez potreby genetických modifikácií.

originál článku