Chuť chinínu máme v génoch
3.8.2010 10:33:22 | QPhysorg | Počet zobrazení: 1748x
Niektorým ľuďom je chinín horký, ostatní ho môžu piť ako vodu. Vedci z Monellovho centra zistili, že pocit z chuti chinínu závisí od génov človeka.
Genetické zmeny v oblasti DNA, ktorá kóduje horkú chuť ovplyvňujú vnímanie chuti chinínu. Chinín je liek proti malárii, ktorý pochádza z kôry chinínovníka. Veľmi malé množstvá sa používajú na ochutenie toniku.
„Výskum nám ukázal, že liečivé látky nachádzajúce sa prirodzene v prírode chutia ľuďom rôzne na základe zmien génov riadiacich receptor horkosti,“ povedala Danielle Reedová, ktorá viedla výskum.
Vedci už vedeli, že ľudia rozdielne vnímajú syntetické horké látky. Nie všetky horké chute však vníma jeden receptor a doteraz sa nevedelo nič o prírodných látkach.
V rámci výskumu hodnotilo intenzitu chinínu 1457 párov dvojičiek, ktoré poskytli aj vzorku DNA. Vedci potom sledovali viac ako dva milióny miest v ľudskom genóme aby zistili, či majú ľudia s rovnakým vnímaním horkosti aj rovnakú časť kódu.
Receptory horkosti sú okrem úst aj v črevách. Je tiež možné, že ľudia, ktorým chinín ináč chutí, ho aj ináč trávia.
Vedci chcú v ďalších výskumoch zistiť, či od vnímania horkosti liečivej látky závisí aj jej účinok na organizmus človeka.