Prečo nám na letisku nechutí
14.10.2010 17:06:47 | QBBC News | Počet zobrazení: 1402x
Vedci zistili, že hladina okolitého hluku ovplyvňuje intenzitu chuti a vnímanú chrumkavosť jedál.
Ľudia so zaviazanými očami hodnotili sladkosť, slanosť, chrumkavosť a celkovú chuť jedál, ktoré konzumovali v hlučnom prostredí.
Hlasnejší zvuk znížil vnímanie sladkej a slanej chute, zvýšil vnímanie chrumkavosti.
Môže to byť jedno z vysvetlení, prečo je jedlo v lietadlách tak neslané, čo núti letecké spoločnosti jedlá koreniť.
„Existuje všeobecne prijímaný názor, že jedlo v lietadle nie je dobré,“ povedal Andy Woods z Manchesterskej univerzity. „Som si istý, že aerolínie sa snažia ako vedia, preto sme sa snažili hľadať iný dôvod súčasného stavu. Jedným z nápadov bolo, že vplyv na chuť má okolitý hluk.“
„NASA dáva astronautom jedlo s veľmi výraznou chuťou, pretože z nejakého dôvodu nedokážu naplno cítiť chuť jedla. V minulosti sme to nikdy neskúmali, preto sme sa do toho pustili,“ povedal Woods.
V relatívne malom výskume dostávali účastníci výskumu sladké jedlo (keksy) a slané zemiakové lupienky počúvajúc cez slúchadlá ticho alebo hluk. Mali ohodnotiť intenzitu chutí.
V hlučnejších podmienkach ohodnotili jedlo ako menej sladké a slané, zdalo sa im ale chrumkavejšie.
„Možným vysvetlením je, že hlučné prostredie odpútava pozornosť ľudskej mysle od chuti jedla,“ povedal Woods.
Vedci budú vplyv prostredia na vnímanie chuti ďalej skúmať.