Prečo nám na letisku nechutí

14.10.2010 17:06:47 | Q
BBC News | Počet zobrazení: 1402x

Vedci zistili, že hladina okolitého hluku ovplyvňuje intenzitu chuti a vnímanú chrumkavosť jedál.

 

Ľudia so zaviazanými očami hodnotili sladkosť, slanosť, chrumkavosť a celkovú chuť jedál, ktoré konzumovali v hlučnom prostredí.

Hlasnejší zvuk znížil vnímanie sladkej a slanej chute, zvýšil vnímanie chrumkavosti.

Môže to byť jedno z vysvetlení, prečo je jedlo v lietadlách tak neslané, čo núti letecké spoločnosti jedlá koreniť.

„Existuje všeobecne prijímaný názor, že jedlo v lietadle nie je dobré,“ povedal Andy Woods z Manchesterskej univerzity. „Som si istý, že aerolínie sa snažia ako vedia, preto sme sa snažili hľadať iný dôvod súčasného stavu. Jedným z nápadov bolo, že vplyv na chuť má okolitý hluk.“

„NASA dáva astronautom jedlo s veľmi výraznou chuťou, pretože z nejakého dôvodu nedokážu naplno cítiť chuť jedla. V minulosti sme to nikdy neskúmali, preto sme sa do toho pustili,“ povedal Woods.

V relatívne malom výskume dostávali účastníci výskumu sladké jedlo (keksy) a slané zemiakové lupienky počúvajúc cez slúchadlá ticho alebo hluk. Mali ohodnotiť intenzitu chutí.

V hlučnejších podmienkach ohodnotili jedlo ako menej sladké a slané, zdalo sa im ale chrumkavejšie.

„Možným vysvetlením je, že hlučné prostredie odpútava pozornosť ľudskej mysle od chuti jedla,“ povedal Woods.

Vedci budú vplyv prostredia na vnímanie chuti ďalej skúmať.

originál článku