ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Smrtonosné baktérie útočia!

10.6.2011 10:16:51 | * q
| Počet zobrazení: 2394x

Prednedávnom sa objavilo v Európe smrtiace ochorenie, ktoré napáda tráviacu sústavu človeka a vyvoláva krvácanie vnútornej sliznice hrubého čreva. Predbežné analýzy čínskych vedcov z Pekinského Genomického Inštitútu v Šen-čene a mikrobiológov WHO poukazujú na fakt, že ide o úplne nový, vysoko toxický, mimoriadne nákazlivý kmeň baktérie E-coli.

 

Za normálnych okolností žije jeden z kmeňov tejto baktérie prirodzene v črevách všetkých teplokrvných živočíchov, kde napomáha správnemu tráveniu. Bez prítomnosti tejto maličkej tyčinkovej baktérie s bičíkom by teplokrvné živočíchy vrátane ľudí nemohli prijímať tuhú stravu.
Aj napriek priebežným varovaniam vedcov svetových akadémií vied sa zdalo, že od baktérie nemusíme v najbližšej dobe očakávať úder. Tragické udalosti v Nemecku nám však predostreli nový oriešok, na ktorého rozlúsknutie budeme okrem vedomostí a špičkovej výbavy potrebovať aj istú dávku šťastia. Pred časom vyšiel v Quarku článok s názvom ´Zničia nás nezničiteľné baktérie?´, ktorý popisoval budúcnosť vývoja bakteriálnych kmeňov z hľadiska ich vybudovanej rezistencie. Zhodou okolností neprešiel ani rok a v Nemecku vznikla situácia nápadne pripomínajúca jednu zo situácií, ktoré popisoval článok.
Nový ničivý kmeň E-coli spôsobuje horúčku, krvácanie z konečníka, nasleduje zlyhávanie obličiek a problémy s trávením. Je zaujímavé pozorovať, ako dva rôzne kmene vytvoria jeden nový kmeň s vlastnosťami neporovnateľne dokonalejšími. Genetické predispozície boli totiž zdedené z dvoch rôznych skupín baktérie, jedna má skratku EAEC a druhá EHEC. Výsledkom je malilinká tyčinka označená STEC, O104:H4 a podľa najnovších zistení aj O145:H4. Do dnešnej doby boli všetky kmene O104 a O145 pokladané za jedny z najnebezpečnejších mikroorganizmov, avšak zatiaľ sa ešte nestalo, aby spôsobovali problémy v takýchto veľkých rozmeroch. Z mikrobiologického a biochemického hľadiska nemôžeme so stopercentnou istotou potvrdiť, či na nás baktéria zaútočila zo zeleniny alebo z mäsa. Za normálnych okolností baktérie E coli žijú v črevách, kde sa aj rozmnožujú.
Veľmi zlé v tomto prípade je, že túto baktériu len tak ľahko niečo nezničí. Je schopná prežiť aj teplotu varu zeleniny a už nepatrné množstvo vyvoláva ťažkú nákazu. Priebeh ochorenia je u každého jedinca iný. Napríklad najvyššiu šancu majú muži vo veku okolo 25 až 30 rokov, kým malé deti, starší ľudia a ženy patria medzi rizikovejšiu skupinu.
Neboli sme na tento kmeň pripravení, pretože sme nerátali s tým, že môže vzniknúť. Aj expertka WHO na potravinovú bezpečnosť Hilde Kruseová uviedla, že ide o jedinečný kmeň, ktorý je nákazlivejší a toxickejší, než všetky doteraz známe kmene E-coli. Nebezpečnosť tejto baktérie je spôsobená vysokou úmrtnosťou a obrannými mechanizmami, ktoré nedokážeme prakticky vôbec potláčať žiadnou zo známych liečebných metód. Kmeň síce vylučuje niekoľko jedov - toxínov, avšak ich vylučovanie narastá pri pokuse nasadiť niektoré antibiotiká.
Ďalšou zaujímavosťou je, že baktéria vylučuje toxíny, ktoré priamo poškodzujú aj iné tkanivá, ako sliznice a obličky. Súhlasíme s doktorom Paulom Wigleyom z Liverpoolskej univerzity, že dostať pod kontrolu tento kmeň je veľmi ťažká úloha. Nepoznáme zatiaľ presne, čo všetko baktéria v organizme spôsobuje.
Či naozaj kmeň pochádza z uhoriek alebo nepochádza, nevieme, pravdou zostáva fakt, že priamo kmeň STEC O104:H4 sa na uhorkách nenašiel. Jediným dôkazom je prítomnosť patogénnych kmeňov EHEC, ktoré neboli totožné s kmeňmi baktérií zo stolice pacientov. Prikláňame sa k názoru, že mutácia mohla vzniknúť až v čreve postihnutého a stadiaľ sa ďalej šíriť. Ohniskom teda môžu byť aj samotní ľudia.
Chrániť sa môžeme úplne staromódne – dodržiavaním hygienických zásad: umývať zeleninu a ovocie, nejesť v žiadnom prípade zeleninu i ovocie napadnuté plesňou a pred, aj po kontakte s jedlom si umývať zodpovedne ruky mydlom. Je to síce malá útecha, ale niekedy môže aj maličkosť odvrátiť nešťastie.

Samuel Furka, Daniel Furka,
študenti na katedre biochémie,
Prírodovedecká fakulta UK

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 2,91
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.