ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Vyprážanie môže byť zdravé

25.1.2012 19:10:13 | Q
BBC News | Počet zobrazení: 1677x

Vyprážané jedlá nemusia škodiť srdcu. Experti tvrdia, že to zaručí používanie olivového a slnečnicového oleja.

 

Vedci neobjavili žiadne zvýšené riziko srdcových chorôb či predčasnej smrti spojené s konzumáciou takto pripravených jedál. Pripomenuli ale, že ich zistenie sa netýka masti či iných olejov. Pri výskume vychádzali zo španielskej kuchyne, ktorá je bohatá na „zdravé“ oleje.

Vyprážané jedlo je kalorickejšie, pretože absorbuje tuk z oleja. Množstvo tuku v potrave môže zvýšiť tlak krvi a hladinu cholesterolu, čo sú rizikové faktory srdcových problémov.

Vo výskume vedci z Madridskej autonómnej univerzity vyhodnotili dotazníky o výžive 40 757 dospelých ľudí. Dotazník sa týkal druhu a spôsobu prípravy konzumovanej stravy. Na začiatku 11-ročného výskumu nemal ani jeden zo skúmaných ľudí príznaky srdcových problémov, do skončenia výskumu ale vedci vo vzorke skúmaných zaznamenali 606 srdcových príhod a 1134 úmrtí. Ani pri bližšom skúmaní okolností srdcových príhod neobjavili vedci súvis medzi nimi a vyprážaným jedlom.

Podľa prof. Michaela Leitzmanna z Regenburskej univerzity v Nemecku „neexistuje fakt dokazujúci mýtus o nezdravosti vyprážaného jedla. Neznamená to ale, že pravidelná konzumácia hranolčekov ostane bez zdravotných dôsledkov. Výskum ukazuje, že efekt závisí od použitého druhu oleja v súvislostí s inými aspektmi stravy.“

Stredomorská kuchyňa je považovaná za zdravú, pretože obsahuje málo tukov, veľa vlákniny v ovocí a zelenine a čerstvé ryby. Victoria Taylorová z Britskej nadácie srdca povedala: „Predtým ako siahneme po panvici musíme pamätať, že výskum je založený na španielskej kuchyni. V iných častiach sveta nemusia výsledky výskumu platiť stopercentne.“

Bez ohľadu na spôsob prípravy spôsobuje konzumácia jedál s vysokým obsahom tukov príjem väčšieho množstva kalórií. Môže to viesť k obezite, rizikovému faktoru infarktov. Odborníci sa zhodujú, že pre zdravie je najvhodnejšia vyvážená strava s množstvom ovocia a zeleniny a len malým podielom mastných jedál.

originál článku

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 4,59
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.