Vôňa určuje koľko toho zjeme

22.3.2012 20:18:39 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 1228x

Veľkosť odhryznutia závisí od vzhľadu a príťažlivosti jedla. Menšie kúsky odhryzujeme z jedál, ktoré treba viac požuť a menšie kúsky spôsobujú skorší pocit zasýtenia. Nový výskum ukázal, že silné arómy vedú k menším hltom a naznačuje, že vôňu možno využiť pri ovplyvňovaní veľkosti sústa.

 

Menšie hlty sú spojené s menším uvoľňovaním vône, čo môže vysvetliť, prečo si nepopulárne jedlo odhryzujeme po malých kúskoch. Holandskí vedci sa snažili oddeliť pach od iných vnemov, preto vyvinuli systém, ktorý dovoľoval jesť puding popri iných vôňach, ktoré sa šírili do nosa dobrovoľníka.

Výsledky ukázali, že čím nepríjemnejší bol pach, tým bol menší hlt. Testovaní ľudia mohli tlačidlom ovplyvniť, koľko pudingu dostanú.

Výskum ukázal, že manipuláciou s vôňou môžeme dosiahnuť 5 - 10 % pokles objemu jedného hltu. Kombináciou kontroly vône a veľkosti porcie sa dá „oklamať“ telo s pocitom, že už má dosť, aj keď skonzumovalo málo potravy, čo môže pomôcť k chudnutiu.

originál článku