Vedci izolovali protirakovinové zložky zo šupky jablka
23.5.2007 13:09:04 | QScience Daily | Počet zobrazení: 3367x
Vedci znova potvrdili staré odporúčanie nelúpať jablko, keď v jeho šupke našli látky, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie človeka.
Konzumácia jabĺk sa viaže so zníženým rizikom chronických zdravotných problémov ako rakovina pľúc, infarkt alebo mozgová príhoda. Odporúčanie jesť jablkovú šupku súviselo hlavne s prítomnosťou vlákniny v nej, pretože šupka obsahuje asi 75% všetkej vlákniny v jablku. Vedci objavili, že v šupke sú prítomné aj ďalšie látky, ktoré spôsobujú zvýšenie obranyschopnosti organizmu pri konzumácii jabĺk.
Vedci neidentifikovali konkrétne chemické látky. Pri laboratórnych testoch 120 kg jabĺk a asi 12 kg šupiek na skupinách ľudských buniek z pečene, prsníkov a hrubého čreva sa ale ukázalo, že v šupke je veľké množstvo látok, ktoré majú potenciálny protirakovinový efekt.