picture

Strava ľudí z Bronzovej doby

29.6.2015 00:45:09 | Ján Klučár
sciencedaily.com | Počet zobrazení: 2105x

Vedci z univerzít z Granady, Santiago de Compostela a Reading nedávno preskúmali kostry ľudí pochovaných v jaskyni Cova do Santo v severozápadnom Španielsku a zistili, že ľudia z Bronzovej doby jedli prevažne zeleninu a len veľmi málo mäsa a rýb.

 

Jaskyňa Cova do Santo obsahovala pozostatky minimálne 14 ľudí, vrátane mužov, žien a detí. Kvôli nestabilite pohrebnej jaskyne sa v nej mohli vedci zdržať len niekoľko hodín a podarilo sa im tak zozbierať vzorky len z povrchu podlahy jaskyne. Analýza stabilných izotopov v kolagéne kostí odhalila,  že obyvatelia Cova do Santo sa živili prevažne zeleninou, napriek tomu, že jaskyňa je blízko rieky Sil.
 
Olalla López-Costas z univerzít Granady a Santiago de Compostela povedala, že v strave neexistovali medzi skúmanými jednotlivcami rozdiely, čo naznačuje rovnosť v prístupe k jedlu. Nenašli však žiadne známky jedenia pšena. Takzvané letné poľnohospodárske plodiny, medzi ktoré patrí aj pšeno, poskytujú veľkú žatvu počas krátkeho obdobia, čo mohlo ľuďom pomôcť založiť si stále sídla a sociálnu hierarchiu.
 
Doteraz však zostáva veľkým problémom určiť presný dátum príchodu pšena na Pyrenejský polostrov. Až donedávna si vedci mysleli, že pšeno sa na pyrenejský polostrov dostalo až v neskorej Bronzovej dobe, avšak najnovšie štúdie semien z archeologických nálezísk naznačujú, že sa tak mohlo stať už skôr. Prehistorické pohrebné jaskyne sú na severe a západe Pyrenejského polostrova bežnosťou, avšak doteraz sa týmto náleziskám venovalo len málo fyzických antropologických štúdií. Pohrebisko skúmané v tejto štúdii je v danej oblasti najväčším a jeho vek sa datuje na 3 600 až 3 800 rokov.

Prevzaté z originálu "Bronze Age humans' diet and arrival of new crops in Iberian Peninsula" na sciencedaily.com - Foto - Image courtesy of University of Granada