Ako ovplyvnili čeľuste dinosaurov ich stravu

4.11.2015 22:27:06 | Ján Klučár
sciencedaily.com | Počet zobrazení: 1991x

Nový výskum vedcov z Bristolskej univerzity zistil, že strava dinosaurov závisela vo veľkej miere od toho, ako široko dokázali otvoriť svoje ústa. Stephan Lautenschlager z Bristolskej univerzity skúmal pomocou digitálnych modelov a počítačových analýz napätie v svaloch počas otvárania čeľustí troch rôznych teropódov s rozdielnymi stravovacími návykmi. Teropódy boli pestrá skupina dvojnohých dinosaurov, medzi ktoré patrili aj najväčšie mäsožravce, aké kedy kráčali po Zemi.

 

Lautenschlager podotkol, že Teropódy, ako napríklad Tyrannosaurus rex, či Allosaurus, sú často ilustrované s doširoka otvorenými čeľusťami, aby bolo všetkým jasné, že ide o mäsožravce. Doteraz však žiadne štúdie neskúmali vzťah medzi svalstvom čeľustí, stravou a maximálnym uhlom, do ktorého sa mohli čeľuste otvoriť.
 
Nová štúdia sa preto pozrela na Tyrannosaura rexa – veľkého mäsožravého teropóda s veľmi hrubou lebkou a až 15 centimetrov dlhými zubmi, Allosaura fragilis – ľahšie stavaného mäsožravého teropóda a Erlikosaura andrewsi – príbuzného, avšak bylinožravého reprezentanta rodu teropódov.
 
Lautenschlager povedal, že všetky svaly, vrátane tých na zatváranie a otváranie čeľustí, sa dokážu bez roztrhnutia natiahnuť len do určitej dĺžky, čo výrazne obmedzuje uhol, do ktorého dokáže zviera otvoriť svoju čeľusť a to ako, a čo dokáže jesť. Pre plnohodnotnú analýzu vzťahu medzi napätím v svaloch a uhlom otvorenia čeľuste boli vytvorené detailné počítačové modely, ktoré simulovali otváranie a zatváranie čeľustí, pričom tiež merali zmenu v dĺžke digitálnych svalov. Druhy dinosaurov v štúdii boli následne porovnané s ich živými príbuznými – krokodílmi a vtákmi – ktorých svalové charakteristiky a maximálne otvorenie čeľustí sú vedcom dobre známe.
 
Štúdia ukázala, že Tyrannosaurus a Allosaurus dokázali otvoriť svoju čeľusť do skutočne úctyhodného uhla – až do 90 stupňov. Bylinožravý Erlikosaurus však bol obmedzený na 45-stupňové otvorenie úst. Porovnanie medzi oboma mäsožravými dinosaurami ukázalo, že Tyrannosaurova čeľusť bola schopná dlho trvajúceho stisku pri rôznych uhloch jeho čeľustí, čo bolo nevyhnutné pre efektívne prehryznutie mäsa, kože a kostí.
 
Lautenschlager dodal, že žijúce zvieratá nás naučili, že mäsožravce zvyčajne dokážu svoje čeľuste otvoriť viac než bylinožravce a je zaujímavé, že tento fenomén sa prejavoval už pred dávnymi vekmi v prípade teropódov.

Prevzaté z originálu "The better to eat you with? How dinosaurs' jaws influenced diet" na sciencedaily.com