Nalievanie piva nie je také jednoduché

7.8.2007 12:51:40 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 3044x

Podľa austrálskych vedcov z organizácie CSIRO je proces tvorby bublín a peny pri nalievaní sýtených nápojov ako pivo veľmi zložitý.

 

Keď nalievate pivo do pohára, môžete pozorovať bublinky, ktoré vznikajú na tzv. miestach nukleácie, kde nie je sklo úplne hladké. Bubliny najskôr expandujú do určitých rozmerov a potom stúpajú v prúdoch k povrchu kvapaliny, kde o seba narážajú a vytvárajú penu.

Vedci vytvorili matematický model, ktorý popisuje tento proces. Model dovoľuje tvorcom filmov vytvárať veľmi realistické efekty.

Projekt vytvárania modelu trval štyri roky a spolupracovali na ňom organizácia CSIRO a Juhokórejský výskumný ústav elektroniky a telekomunikácií.

Matematický model nazývaný "vyhladená hydrodynamika častíc" pomáha softvéru pracovať efektívnejšie a rozumnejšie. Softvér používa menej sily počítača a potrebuje menej času na dosiahnutie lepších výsledkov.

Vedci dúfajú, že model umožní využívať animáciu kvapalín aj malým filmovým štúdiám.

originál článku
animácie vytvorené pomocou modelu