Je pravidlo 5 sekúnd opodstatnené?

1.10.2007 16:14:52 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 2035x

Ak vám na zem spadne kúsok chleba, zodvihnete ho a zjete? Ak veríte na pravidlo 5 sekúnd, pravdepodobne áno. Pravidlo 5 sekúnd, používané najmä v USA, tvrdí, že do piatich sekúnd od pádu sa dá jedlo konzumovať, pretože sa na neho nedostanú baktérie.

 

Ale hoci je pravidlo na západe populárne, neexistuje pre neho žiadne vedecké opodstatnenie, tvrdí Glenn Chambliss, bakteriológ z Winsconsinskej univerzity. Pri páde na miesto, kde sú prítomné baktérie (napríklad baktérie E. Coli), nastane kontaminácia okamžite.

Dnes je vďaka čistému prostrediu šanca, že jedlo padne na oblasť zamorenú baktériami veľmi malá. A aj keď sa na jedlo dostane pár zatúlaných mikróbov, imunitný systém človeka ich, podľa Chamblissa, dokáže účinne zlikvidovať.

Je zrejmé, že jedenie jedla zo zeme je o to riskantnejšie, o čo dlhšie tam jedlo leží. Vlhké potraviny sú navyše náchylnejšie na kontamináciu, pretože majú s povrchom užší kontakt. Aj zdvihnutie jedla zo zeme vonku je podľa Dr. Chamblissa v poriadku do chvíle, kým pokrm nepadne na miesto možnej infekcie, akým sú napríklad zvieracie výkaly.

originál článku