Natiahni DNA, deaktivuj proteíny
14.1.2007 19:42:08 | Redakcia portáluKim McDonald | Počet zobrazení: 9779x
Vyzerá to ako imelo ovinuté okolo cukrovinky. Ale tento model ukazuje ako vytvárajú niektoré bielkoviny slučky v DNA ak sa pripoja k špirálovitej molekule, ktorá nesie genetickú informáciu.
Biológovia objavili, že fyzické prejavy slučiek DNA sú následkom mnohých biochemických procesov v bunke. Slučky teda indikujú prítomnosť aktívnych enzýmov alebo iných bielkovín. Vedci zistili, že ak napnú molekulu DNA, môžu deaktivovať bielkoviny, ktoré spôsobujú slučky.
Ukázali, že niektoré enzýmy vplývajúce na DNA možno vypnúť s použitím len malého množstva mechanického napínania. Potrebná sila je pritom veľmi malá – vedci pridali len 1 pN, čo je asi jedna triliardtina tiaže jablka.