ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Jedlá nemrznúca zmes pomôže zmrzline

15.1.2008 12:16:11 | Q
New Scientist | Počet zobrazení: 3381x

Americký vedec vynašiel jedlú nemrznúcu látku, ktorá by mohla pomôcť udržať zmrzlinu jemnú a chutnú a ochrániť ďalšie mrazené potraviny pred znehodnotením. Látka obsahuje bielkoviny podobné tým, ktoré pomáhajú tzv. snežným blchám prežiť zimu bez toho, aby zmrzli.

 

Chuť dobrej zmrzliny závisí od spojenia príchute, teploty a štruktúry, ktorú odborníci nazývajú aj „pocit v ústach“.

Vznik malých, 10 až 15 mikrónov širokých kryštálikov ľadu je pre výrobu jemnej zmrzliny kľúčový. Ak je však zmrzlina vystavená náhlej zmene teploty, tieto kryštály môžu narásť až do veľkosti 40 mikrónov alebo viac pri opätovnom zamŕzaní vody.

To môže zničiť štruktúru dobrej zmrzliny. Môže to tiež zničiť zmrznuté čerstvé ovocie.

Na obmedzenie pohybu molekúl vody a zabránenie tvorenia veľkých ľadových kryštálov v zmrzline používajú výrobcovia uhľovodíky podobné žuvačke. Každý, kto už ochutnal znehodnotenú zmrzlinu vie, že tieto uhľovodíky nefungujú dokonale.

Chemik Srinivasan Damodoran, ktorý sa venuje potravinárstvu na University of Wisconsin-Madison v USA, si myslí, že má lepšie riešenie. Experimentuje s jedlou nemrznúcou zmesou vyrobenou zo želatíny, ktorá je podľa neho pri ochrane kryštálov efektívnejšia.

Zmes je tvorená čiastočne natrávenou želatínou použitím enzýmu papaín, ktorý sa nachádza v papáji.

Na rozdelenie čiastočne natrávenej želatíny na bielkoviny rozličných hmotností použil proces nazývaný gélová chromatografia. Vzorky želatíny potom pridal do rôznych kôpok zmrzliny zmrazených na –40°C.

Každú zmrzlinu preskúmal pod mikroskopom. Potom menil teplotu vzoriek medzi –14°C a –12°C raz za každé 3 minúty. Následne vzorky opäť preskúmal.

Výsledky ukázali, že najľahšie bielkoviny najlepšie ochránili kryštály pred narastaním.

Damodaran študoval postupnosť aminokyselín v najefektívnejšej bielkovine a zistil, že je takmer úplne podobná prírodnej nemrznúcej látke, ktorá pomáha snežným blchám prežiť zimu.

Nové nemrznúca zmes má podobné fyzikálne vlastnosti a pravdepodobne funguje rovnakým spôsobom.

Aj iní vedci sa zaoberajú výrobou jedlej nemrznúcej látky. Európska potravinárska spoločnosť Unilever si patentovala kvasnice, ktoré sú geneticky modifikované tak, aby produkovali nemrznúcu látku z krvi arktických rýb. V Kanade zasa testujú látku vyrobenú zo zimnej pšenice.

„Využitie želatíny má výhodu v tom, že želatína je vedľajším produktom priemyslu spracúvajúceho mäso a kožu,“ povedal Andrew Wibley, expert na zmrzlinu z Readingovej univerzity vo Veľkej Británii.

Damodaran verí, že bielkoviny pomôžu zlepšiť kvalitu zmrzliny, hoci bude ešte niekoľko rokov trvať, kým sa dostanú na trh.

originál článku

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 2,77
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.