Supermrkva
16.1.2008 13:07:09 | QBBC News | Počet zobrazení: 1827x
Vedci v USA tvrdia, že vytvorili geneticky upravenú mrkvu, ktorá je zdrojom veľkého množstva vápnika.
Veria že pridaním tejto zeleniny do normálnej stravy by mohli pomôcť zmierniť hrozby porúch ako osteogenesis imperfecta alebo osteoporóza.
Človek, ktorý konzumuje novú mrkvu, prijíma o 41% vápnika viac ako pri bežnej mrkve.
Kalciom nabitá zelenina ešte musí prejsť veľkým množstvom testov bezpečnosti.
„Tieto mrkvy rástli v starostlivo sledovanom a kontrolovanom prostredí,“ povedal profesor Kendal Hirschi z výskumného tímu Baylor College of Medicine v Texase. „Treba však ďalší výskum pred tým, ako ich ponúkneme zákazníkom.“
Vedci napriek tomu dúfajú, že ich mrkva prinesie zdravší spôsob konzumácie dostatočného množstva minerálov.
Primárnym zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, ale niektorí ľudia sú na ne alergickí, kým iným sa neodporúča ich konzumácia kvôli vysokému množstvu tukov, ktoré obsahujú.
V mrkve vedci zmenili gén, ktorý dovoľuje vápniku prítomnom v rastline prechádzať ľahšie cez jej membrány. Mrkva sama nedodá odporúčané denné množstvo 1000 mg vápnika, ale ak by sa podarilo podobne upraviť aj inú zeleninu, príjem vápnika by mohol dramaticky narásť.
Nie je to prvýkrát, čo sa vedci zaoberajú zmenami mrkvy. Oranžová farba mrkvy je výsledkom pestovania v Holandsku v 17. storočí, kedy miestni patrioti zmenili farbu vtedajšej purpurovej mrkvy na farbu ich národnej vlajky.
Mrkva nie je ani prvá zelenina, ktorá bola upravená tak, že je zdravšia. Geneticky modifikované boli už zemiaky aby obsahovali viac škrobu a menej vody, takže absorbujú menej oleja pri opekaní a výsledkom sú zdravšie hranolky a zemiakové lupienky. Pracuje sa aj na brokolici, ktorá obsahuje viac sulforafanu - látky, ktorá pomáha odvrátiť rakovinu.
Profesorka Susan Fairwather-Taitová z University of East Anglia povedala, že úprava potravín genetickou modifikáciou s cieľom zvýšiť ich priaznivé účinky sa stáva dôležitou otázkou. „Ľuďom hovoria, aby jedli striedmejšie a tak predchádzali nárastu hmotnosti, ale mnoho diét neobsahuje všetky zložky, ktoré potrebujeme. V minulosti sa genetická modifikácia stretávala s veľkým odporom. Dnes sa už posúvame preč od ´frankensteinovho jedla´ a snažíme sa hľadať zdravotné výhody, ktoré nám genetika môže poskytnúť.“