Aby bolo pivo čerstvé

9.6.2008 13:25:57 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 3267x

Venezuelskí vedci pokročili v snahe starej niekoľko storočí o udržanie čerstvej chute piva, čo je vlastnosť, ktorú si pivní milovníci cenia zo všetkého najviac.

 

Vo svojom výskume vedci identifikovali zložku piva, ktorá mu dáva starú alebo „okysličenú“ chuť.

Adriana Bravová a kolegovia ukázali, že posledné snahy o udržanie čerstvého piva sa zamerali na ochranu piva pred kontaktom so vzduchom počas procesu varenia. To malo za výsledok lem malé zlepšenie stability chuti.

Vedci identifikovali skupinu málo preskúmaných zložiek nápoja nazývaných alfa-karbonyly a označili ich za vinníka znehodnocovania chute piva, ku ktorej dochádza s jeho vekom. Hladiny niektorých týchto látok môžu byť znížené pridaním zložiek, ktoré zabraňujú ich vzniku, čo zabezpečí, že pivo ostane čerstvé dlhší čas.

originál článku