Máte radi cesnak? Čerstvý je zdravší

13.6.2008 15:30:18 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 2723x

Ak si budete chcieť dať nabudúce cesnak pre jeho známe antibakteriálne účinky, dajte prednosť čerstvému pred konzervovaným. Japonskí vedci zistili, že v čerstvom cesnaku ej viacej zdravých látok a môže pôsobiť priaznivejšie.

 

Toyohiko Agira a kolegovia vo svojom výskume poukázali na to, že alicín je jednou z hlavných aktívnych zložiek cesnaku. Výskumy tiež ukázali, že alicín má priaznivé účinky pri prevencii krvných zrazenín, rakoviny a bakteriálnych infekcií. Napriek tomu, že konzervovaný cesnak v obchodoch sa často nachádza vo vode alebo oleji, odborníci nevedeli, ako môžu rôzne konzervačné metódy ovplyvniť hladinu alicínu, ktorý je citlivý a rýchlo sa vytráca.

Arigova skupina porovnala hladinu alicínu v extraktoch z čerstvého cesnaku po 1 až 2 týždňoch vo vode, alkohole a rastlinnom oleji. Cesnak vo vode skladovaný pri izbovej teplote stratil takmer polovicu alicínu za 6 dní, cesnak v oleji stratil rovnaké množstvo za menej ako hodinu. Cesnak tak stratil svoje antibakteriálne účinky. Alicín sa rozpadol na látky, ktoré by ale mohli stále mať vplyv pri prevencii rakoviny a krvných zrazenín.

originál článku