Európania veľmi rýchlo objavili chuť mlieka
11.8.2008 10:41:37 | QNew Scientist | Počet zobrazení: 2625x
Zvyšky na úlomkoch keramickej misky z Turecka starej 9000 rokov hovoria, že ľudia začali zvieratá využívať na mlieko krátko po tom ako ich domestifikovali. To o približne tisícročie posúva prvú známu konzumáciu živočíšneho mlieka.
Dobytok, ovce a kozy ľudia domestifikovali na blízkom východe približne pred 10 000 rokmi, mnoho archeológov si však myslí, že využívali len ich mäso a kožu. Využívanie ich vlny, sily a mlieka prišlo oveľa neskôr.
Richard Evershed z Bristolskej univerzity a jeho kolegovia zozbierali 2225 kúskov z keramiky Blízkeho Východu, ktoré pochádzajú zo siedmeho až piateho storočia pred Kristom. Pomocou merania hladiny uhlíkových izotopov v organických zvyškoch zistili, že mnohé z nich, zvlášť staré úlomky zo severozápadnej Anatólie (dnešného Turecka), obsahovali mlieko.
Iné výskumy naznačujú, že ľuďom v tejto oblasti chýbali enzýmy na spracovanie mlieka v čerstvej forme, ale ak by ho spracovali, vo forme syra alebo masla ho mohli podľa vedcov konzumovať.
Aby mohli zo zvierat získať mlieko, museli ich ľudia držať strážené a v blízkosti svojich obydlí. To znamená, že prví pastieri mali pevnejšiu sociálnu organizáciu ako sa predpokladalo.