Malý ekosystém hovorí o zmene klímy

16.12.2008 18:28:49 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 2237x

Vedci z MIT vytvorili mikróbový ekosystém menší než žuvačka, ktorý poskytuje nové informácie o svete planktónu na spodku vodného potravinového reťazca.

 

Práca môže viesť k lepším odhadom vplyvu morských mikróbov na svetovú klímu.

Rôzne morské mikroorganizmy, ktoré sú súčasťou planktónu a sú také malé, že ich voľným okom nevidieť, prispievajú vďaka fotosyntéze a pohlcovaniu uhlíkových zložiek k regulácii toku uhlíka v oceánoch. Tok uhlíka sa vzťahuje k tempu, ktorý sa prenáša energia a uhlík z nižších do vyšších vrstiev morskej potravinovej siete a môže mať dopad na komerčné rybárstvo a iné odvetvia priemyslu závislé od oceánu.

Výskum odborníkov z MIT je jedným z prvých, ktoré sa týkajú malých morských živočíchov, ktorých sa hlavičku špendlíka zmestí 500 000, a ich postupu pri získavaní potravy.

Práca okrem ukázania, že plávanie a získavanie potravy mikróbov je oveľa zložitejšie a sofistikovanejšie než sa predpokladalo, načrtla možnosť, že organický materiál sa dostáva v rebríčku morského potravinového reťazca vyššie rýchlejšie než sa očakávalo vďaka dominovému efektu vykorisťovania niektorých stupňov reťazca.

Použitím novej technológie mikrofluidiky sa podarilo Justinovi Seymourovi z MIT navrhnúť malé plastové zariadenie veľkosti sklíčka mikroskopu. Na základe študovaného organizmu je možné pomocou striekačky do kanálika zariadenia, ktorý je dlhý 45 mm a široký 3 mm, pridať výživu alebo korisť. „Hoci sa všetky tri študované organizmy spoliehali na inú stratégiu plávania, všetky preukázali správanie, ktoré znamenalo efektívne a značné využívanie zdrojov,“ povedal Seymourov kolega Roman Stocker. Baktériám napríklad trvalo menej ako 30 sekúnd, kým sa zhromaždili pri zdroji potravy.

Tento nový nástroj laboratórneho výskumu vytvára mikroskopické prostredie v ktorom žijú, plávajú asimilujú s chemikáliami a navzájom sa požierajú malé morské živočíchy. Je prvým metodologickým výskumom potravinovej siete so škálou menšou ako milimetre, ktorý zahŕňa jednobunkový fyloplanktón, baktérie a prvoky

„Na rozdiel od pasívneho plávania v oceáne a prijímania chemikálií potrebných pre svoj rast mnohé mikróby vykazujú sofistikované správanie pri získavaní potravy v priestore, kde sú zdroje obmedzené a vzdialené,“ povedal Seymour.

Oceánografický ekologický výskum sa bežne vykonáva vo väčšom rozsahu, pretože je ťažké skúmať správanie malej populácie mikroorganizmov v malých objemoch morskej vody.

„Aby sme pochopili, ako zmeny prostredia ovplyvňujú ekológiu populácií, musíme pochopiť procesy získavania potravy a správania morských mikróbov v relevantnejších rozmeroch,“ tvrdia autori výskumu.

originál článku