Aj stredoškoláci môžu brigádovať

21.12.2021 10:01:27 | Redakcia portálu
https://www.brigada.sk/ | Počet zobrazení: 6654x

Brigády nie sú dostupné iba študentom vysokých škôl, ale aj žiakom stredných. Podmienka je jednoduchá : musíte mať ukončenú 10-ročnú povinnú školskú dochádzku.

Na riadne brigádovanie teda musíte mať aspoň 16 rokov. V tomto veku zamestnávateľ musí počítať, že vaše pracovné skúsenosti a zručnosti budú na nízkej úrovni, alebo dokonca nebudú nijaké. Zamestnávatelia však radi príjmu i úplných nováčikov, ktorých si zaškolia podľa vlastných preferencií.

Ktoré brigády môžete vyskúšať?
Pozrite sa na to, čo vám ponúka vaša škola, až do jej ukončenia by mala byť vaša priorita a trávite tam trištvrte času z celého týždňa. Predpokladáme, že ste si svoj odbor vybrali z vlastnej vôle a motivácie. Škola by vás v tomto prípade mala baviť a teda by ste s z nej mohli plne čerpať zručnosti a vedomosti do zamestnania.
Najčastejšie brigády stredoškolákov sú napríklad čašníci. Študenti s týmto odborom musia základy etikety stolovania a obsluhy získať už počas svojej praxe. Prácu čašníka nemôže vykonávať ktokoľvek, ale s odhodlaním a potrebnými vedomosťami môžeš túto brigádu skúsiť aj ty.
Ďalšou obľúbenou brigádou sú pomocné práce. Jedná sa napríklad o dokladanie tovaru na predajniach alebo v skladoch. Na túto brigádu nie sú potrebné špeciálne znalosti, avšak vyžaduje mnoho výdrže.

Využi potenciál svojho štúdia
Školy dnes disponujú ponukami na projekty a súťaže, kde si môžeš zlepšovať svoje znalosti a skúsenosti v rôznych odboroch. Taktiež kurzy a (ne)povinne praxe, ktoré môžu tvoje skúsenosti posunúť na úplne nový level. Niektoré zamestnania, ako napríklad barman si vyžadujú absolvovaný kurz. Všetko záleží iba od toho, koľko času si schopný počas štúdia investovať do svojej brigády.