Ako sa stravovať pri chorobe DNA?

4.8.2021 16:12:14 |
Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash | Počet zobrazení: 1305x

Dna alebo aj arthritis urica patrí medzi chronické metabolické ochorenia, ktoré je charakterizované vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi, čo spôsobuje tvorbu a hromadenie kryštálov v kĺbe a okolo neho. Preto sú najviac postihnuté kĺby na horných a dolných končatinách.

Jednou z príčin vzniku choroby DNA sú aj stravovacie návyky. Zmena stravovania, teda zdravá strava ako napríklad vylúčenie určitých potravín a nápojov, môžu znížiť závažnosť symptómov, ako aj zlepšiť ich celkovú kvalitu života.

Vaše ciele by mali byt':

Dosiahnuť zdravú váhu a dobré stravovacie návyky

Vyhýbať sa niektorým potravinám

Zahrnúť potraviny, ktoré pomôžu regulovať hladinu kyseliny močovej

Jesť ľahkú a nenáročnú porciu zdravých potravín.

Strava

Nasledujúce tipy, by vám mohli pomôcť pri zmene vašich stravovacích návykov na zmiernenie a minimalizovanie DNA choroby

Nadváha zvyšuje riziko vzniku DNA. Chudnutie tiež znižuje celkové namáhanie kĺbov.

Jedzte viac ovocia, zeleniny, obilnín a celozrnných výrobkov, ktoré poskytujú komplexné sacharidy.

Dodržiavajte pitný režim, najlepšia je čistá voda, alkalická minerálna voda či slabší čaj, obmedtze ovocné šťavy.

Vyhýbajte sa alkoholu.

Obmedzte tučné jedla, ako je červené mäso, hydina, ryby v oleji a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku.

Obrázok od Pexels z Pixabay

Ukážkové menu

Raňajky
Celozrnné, nesladené cereálie nízkotučným mliekom
1 šálka čerstvých jahôd
Káva, čaj
Desiata
Nízkotučný jogurt
Obed
Pečené zemiaky s bryndzou
Miešaný zelený šalát so zeleninou
Olovrant
1 šálka čerstvých čerešní alebo orechov
Večera
Celozrnné cestoviny s bazalkovým pestom a parmezánom alebo grilovaný losos s pečenou zeleninou

Dodržiavanie diéty ako aj obmedzenie kalórií a pravidelné cvičenie, môže zlepšiť vaše celkové zdravie tým, že vám pomôže dosiahnuť a udržať si zdravú váhu. Rozumná diéta pravdepodobne nezníži koncentráciu kyseliny močovej v krvi natoľko, aby ste nemuseli používať lieky, no môže však pomôcť znížiť závažnosť choroby ako aj bolesti s ňou spojené.