Ako soft skills pomáhajú v zamestnaní?

17.9.2020 11:30:05 | Redakcia portálu
https://www.brigada.sk/ | Počet zobrazení: 1697x

Vieš prečo je dobré oboznámiť sa so soft skills? Človek, ktorý ich ovláda si dokonca dokáže nájsť rýchlejšie zamestnanie. Nesmieme však opomenúť ani hard skills. Aký je medzi nimi rozdiel? Čítaj ďalej...

Každý, kto má skúsenosti s pohovorom a prijatím do nového zamestnania vie, že najpodstatnejším bodom celého pohovoru ani nemusia byť iba tvoje perfektné technické znalosti, ale aj sympatie a prvý dojem. A čo naše spoločenské správanie a emocionálna inteligencia? Tiež dôležité a to nás privádza k soft skills.

Čo sú to soft skills?
V doslovnom preklade do slovenčiny ide o mäkké zručnosti. Ide o interpersonálne vlastnosti osoby- inak povedané, aj správanie sa v kolektíve, komunikácia a riešenie konfliktov a podobne. Je úplne jasné, že každý zamestnávateľ alebo personalista si želá, aby bol jeho zamestnanec tak akurát do už existujúceho tímu. Svojou povahou sa hodil do kolektívu a aby medzi sebou kolegovia dokázali komunikovať.

Keďže sme spomenuli aj hard skills, jedná sa o protiváhu soft skills. Ide o technické znalosti, ktoré sú taktiež veľmi dôležité pre získanie zamestnania, pretože, logicky, nekvalifikovaná osoba v odbore sa nemôže prihlásiť ihneď na miesto manažéra.
Tieto skills (zručnosti) sa dajú vybudovať časom, učením a štúdium. Dajú sa, na rozdiel od soft skills aj ohodnotiť, napríklad certifikátom.
Ide napríklad o znalosť cudzích jazykov, maľovanie, programovanie a podobne. Soft skills  sa dajú radiť až do vlastností alebo silných stránok.

Ktoré soft skills zavážia v práci najviac?
Nedá sa povedať presne ktoré, pretože každá práca si svoje podmienky buduje vzhľadom na profesiu. Dôležité je hlavne oboznámenie sa s nimi a nájsť prácu, kde sa vyváži pomer soft skills a hard skills, práca v ktorej sa môže prejaviť tvoja silná vlastnosť a aj technické nadanie. Aby však bolo jasné, soft skills sú potrebné všade – či už je to práca alebo súkromie. Ide napríklad o:

-komunikatívnosť
-kreatívne myslenie
-schopnosť pracovať v tíme
-schopnosť viesť svoj tím

Existuje ich samozrejme aj viac. Soft skills v práci dopomáhajú k tomu, aby tím vedel zdržať pokope, aby dokázal spolupracovať a každý zamestnanec, by mal poznať, ktoré mäkké zručnosti sú k dosiahnutiu tohto cieľa potrebné.

Ak máš záujem oboznámiť sa so SOFT SKILLS viac, vyskúšaj našu stránku, kde ti ponúkame jednoduchý kurz zadarmo, kde sa dozvieš všetky podstatné informácie.