Inšpirácie a tipy ako rozvíjať v deťoch kreativitu

31.5.2021 15:07:40 |
https://hrackyzadobrekacky.cz | Počet zobrazení: 714x

Vo všeobecnosti môžete kreativitu dieťaťa podporovať vystavením ho vplyvom, ktoré mu môžu poskytnúť inšpiráciu. To znamená pestovať jeho lásku k novým vedomostiam a schopnostiam. Poskytnite mu dostatok priestoru pre jeho tvorivosť. Dajte dieťaťu čas, aby bolo samo, premýšľalo, uvažovalo, predstavovalo si, tvorilo.

Ako na detskú kreativitu

Dieťa potrebuje hlavne vaše povzbudenie a uznanie toho, čo sa snaží dosiahnuť. Týmto spôsobom vštepujete svojmu dieťaťu návyk tvorivého myslenia, ktoré prevezme do dospelosti. Predstavíme vám niekoľko tipov ako na to.

1. Obklopte dieťa tvorivými dielami iných ľudí, ktoré ho môžu inšpirovať k tomu, aby samo tvorilo umelecké diela.
2. Rozšírte jeho horizont, tým, že budete spolu s ním robiť nové veci, chodiť na nové miesta.
3. Nesnažte sa vaše dielo do niečoho nútiť. To by sa mohlo vypomstiť, tým, že stratí motiváciu.
4. Podporujte a prijmite záujem a vášho dieťaťa, bez ohľadu na to, čo si o tom myslite. Ak mu to neublíži, neodrádzajte ho a radšej sa do jeho záujmu zapojte aj vy. Ak má záujem hrať 3D puzzle, hrajte sa s nim.
5. Majte potrebný materiál a predmety, ktoré môžu podporiť detskú kreativitu a tvorivosť po ruke. Či už sú to umelecké potreby, papier, kocky, lego, hudobné nástroje, hračky pre najmenších, knihy a podobne.
6. Vytvorte svojmu dieťaťu miesto, kde môže byť kreatívne.
7. Doprajte mu čas, aby sa nudilo, čo mu umožní premýšľať, zamyslieť sa či tvoriť.
8. Buďte deťom vzorom a ukážte im, že aj vy ste človek, ktorý tvorí. Ukážte im nové veci, ako napríklad varenie, sochárstvo, fotografovanie.
9. Tvorte spolu. Je to skvelá príležitosť, ako vaše dieťa sprevádzať. Môžete spoluvytvárať drevenú hračku alebo lego figúrku, písať báseň, hrať sa s domčekom pre bábiky, maľovať obraz. Spoluvytváranie s dieťaťom vám tiež poskytuje príležitosť nahliadnuť do jeho sveta a komunikovať medzi sebou.
10. Oceňte a pochváľte deti. Samozrejme, keď vaše dieťa produkuje svoje vlastné umelecké diela, drámy alebo hudbu, Nájdite si čas na to, aby ste ocenili jeho úsilie a venovali pozornosť jeho činnosti. Maľbu môžete nalepiť na chladničku, nielen kvôli estetike, ale najmä, preto, aby dieťa videlo, že oceňujete jeho prácu.

Pozor! Pri poskytovaní spätnej väzby by ste sa mali vyhýbať negatívnym komentárom a kritike.