Je dobré piť v tehotenstve mlieko?

15.3.2021 12:09:25 |
www.levmilk.sk | Počet zobrazení: 726x

Mlieko je súčasťou vyváženej stravy aj počas tehotenstva. Nastávajúca matka, ktorá nie je alergická na mlieko, si môže dopriať dva až tri poháre mlieka denne.
Mlieko obsahuje zdravé množstvo vápniku, bielkovín a vitamínu D na zabezpečenie zdravého tehotenstva a rastu plodu. Aké sú ďalšie výhody mlieka? A ktoré si vybrať?

Je dobré piť v tehotenstve mlieko?

Pokiaľ ide o konzumáciu mlieka a iných mliečnych výrobkov v tehotenskej strave, existujú zmiešané názory, avšak mlieko môže byť počas tehotenstva veľmi prospešné. Zdravé mlieko môže ponúknuť množstvo výživných látok, ktoré budete ako matky potrebovať pre zdravý vývoj dieťaťa.
Výhody

Pitie mlieka počas tehotenstva môže mať podporujúce účinky na plod a pomáha plodu rásť.

Mlieko je bohaté na bielkoviny, aminokyseliny a mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre vývoj nervovej sústavy dieťaťa. Mlieko, ktoré je bohaté na vápnik a železo, pomáha pri tvorbe a vývoji kostí dieťaťa a pri transporte kyslíka k dieťaťu.

Mlieko zmierňuje pálenie záhy a iné žalúdočné ťažkosti, ktoré sú bežným problémom počas tehotenstva.

Obsah jódu v mlieku môže dokonca zvýšiť IQ detí.

Konzumácia mlieka v tehotenstve súvisí aj so zníženým rizikom chorôb, ako je napríklad skleróza, krivica novorodenca a osteoporóza.

Aké je najlepšie mlieko na pitie v tehotenstve?
Či už si vyberiete nizkotucne alebo plnotučné mlieko, je nevyhnutné zvoliť si také, ktoré je pasterizované. Surové mlieko zvyčajne obsahuje baktérie, ktoré môžu byť nebezpečné pre vás a vaše nenarodené dieťa.

Mlieko pochádza z rôznych zdrojov. Každý druh má inú výživovú hodnotu a príchuť. A kedze každá matka má iné preferencie a iné chute, je si z čoho vybrať.
Druhy mlieka

Kravské mlieko

Kozie mlieko

Sušené mlieko

Kondenzované mlieko

Bezlaktozové mliečne výrobky a rastlinné mlieka sú vhodné pre tie, ktoré trpia alergiami:

Sójové mlieko

Ryžové mlieko

Mandľové mlieko

Ovsené mlieko

Kokosové mlieko

Aj keď je konzumácia mlieka počas tehotenstva prospešná, je treba pamätať na niekoľko vecí. Pri nadmernej konzumácii alebo nesprávnej príprave vám môže mlieko spôsobiť určité nepohodlie.
Čo jesť a piť
Mliečne výrobky, ako jogurt môžu ponúknuť’ zdravé popoludňajšie občerstvenie.
Na raňajky kombinujte mlieko s obilninami, ako je ovos alebo kukuričné ​​lupienky. Pridanie rôznych druhov ovocia do jedla prinesie ďalšie výhody.

Ako dezert si môžete z mlieka spraviť kysnuté cesto na koláč podľa vašej chuti.
Teplé mlieko konzumujte po malých dúškoch a nehltajte ho narýchlo.
Čomu sa vyhnúť
Vyvarujte sa plesnivým syrom (hermelín a brie), mäkkým syrom s modrou plesňou (Roquefort) a výrobkom z nepasterizovaného mlieka. Konzumácia týchto druhov syra či mlieka by vás mohla vystaviť riziku bakteriálnej kontaminácie vedúcej ku chorobám. Stavte radšej na mlieko z kvalitnej mliekárne