Roztápanie ľadu môže byť pre ľudí jedovaté
29.4.2009 23:36:08 | QNew Scientist | Počet zobrazení: 2931x
Globálne otepľovanie pre ľudí zo severu planéty neznamená len zmenu ich krajiny, spôsobuje tiež otravu ich jedla. Hladina ortuti v tuleňoch a veľrybách, ktoré jedia Eskimáci na severe Kanady, dosiahla úroveň, ktorá je v mäse rýb považovaná za nebezpečnú.
Gary Stern z Kanadského ministerstva rybolovu a oceánov spolu so svojimi kolegami zistili, že tulenie mäso obsahuje v teplých rokoch viac ortuti, čo znamená, že problém s otravou mäsa bude stále väčší.
Tím skúmal označené tulene, ktoré zabili poľovníci na západe Kanady v rokoch 1973 až 2007. Hladiny ortuti boli väčšie vždy po lete s malým množstvom ľadu. Myslia si, že je to vďaka populácii tresiek, ktorá je počas teplých rokov väčšia. Pretože treska je najvyššie v potravinovom reťazci tuleňa, v ich tkanive sa hromadí viac ortuti.
Obyvatelia arktických oblastí môžu byť vystavení aj iným chemikáliám. Philippe Grandjean z Hardvardskej univerzity varuje, že roztápanie ľadu uvoľňuje do atmosféry látky ako dichlordifenyltrichlóretán alebo polychlórované bifenyly, ktoré z nej už dávno vymizli a stratili sa v ľade a trvale zamrznutej pôde. Keď sa ľad roztápa, jeho zložky sa dostávajú do riek a do Arktického oceána.
Grandjean si myslí, že už je možno neskoro zastaviť príval škodlivých látok z polárneho ľadu. Tvrdí ale, že politici by obmedzovaním používania škodlivých látok mohli predísť podobnej veci v budúcnosti.