Jedlé nanoštruktúry uchovajú aj plyn
6.9.2010 15:58:24 | QScience Daily | Počet zobrazení: 1859x
Cukor, soľ a alkohol priviedli vedcov z Northwestern University k objavu novej triedy nanoštruktúr, ktoré sa dajú využiť na skladovanie plynu a v technológiách v potravinárstve a medicíne. A látky sú navyše jedlé.
Pórovité kryštály sú prvým prírodným kovovo-organickým rámcom, ktorý je možné pripraviť jednoducho. Väčšina týchto látok sa vyrába zo zložiek na báze ropy, nové kryštály sú však jedlé, čo vedci aj predviedli.
„Sú trochu horké a majú neurčitú chuť,“ povedal Ronald A. Smaldone. „Zaujímavé ale je, že všetky materiály sú netoxické prírodné, obnoviteľné a voľne dostupné, čo ponúka ekologický prístup k uskladneniu vodíka na pohon vozidiel.“
Kovovo-organické rámce sú usporiadané kryštály. V uzloch mriežky sú kovy (napríklad meď, zinok, nikel alebo kobalt) a k nim sa pripájajú organické molekuly. Materiály majú priestranné póry, v ktorých dokážu udržať plyn. Kým doteraz sa spoliehali len na organické látky z ropy, vedci objavili molekulu škrobu nachádzajúcu sa v odpade po pestovaní kukurice.
Pretože prírodné látky bežne nie sú symetrické a symetria je veľmi dôležitou vlastnosťou rámcov, skúsili vedci gama-cyklodextrín, symetrickú molekulu cukru pochádzajúcu z obnoviteľného kukuričného škrobu.
Vedci tak získali materiál, z ktorého celkového objemu zaberali póry 54 %. Za najväčší úspech považujú, že to dosiahli rýchlo a s použitím jednoduchých zložiek.
Podľa slov vedcov je povznášajúce a zároveň pokorujúce zmieriť sa s faktom, že malé množstvo tak bežných látok môže mať na jednej strane ďalekosiahle dôsledky na uskladnenie energie a rovnováhu v životnom prostredí a na druhej strane dôsledky na riadenie kvality potravín a zdravotnej starostlivosti.