Vedci vytvorili “zdravú” pizzu
30.3.2007 13:22:09 | QBBC News | Počet zobrazení: 1609x
Vedci tvrdia, že prišli na spôsob ako vyrábať zdravšiu pizzu.
Americkí vedci našli nový spôsob pečenia a kvasenia cesta, ktorý zvyšuje hladinu antioxidantov. Tie chránia bunky a tkanivá pred rozkladom.
Tím z univerzity v Marylande ponúkol riešenie spočívajúce v dlhšom pečení pri vyšších teplotách.
Britskí experti na diétu a stravovanie ale varujú, že zdravšia pizza môže viesť ľudí k výberu nezdravých prísad.
Vedci skúmali vplyv rozdielnych podmienok pečenia na kvalitu cesta. Vyrobili dva druhy cesta z rozdielnych druhov múky, ktoré piekli pri teplotách od 204°C do 285°C po dobu od 7 do 14 minút. Zamerali sa na porovnanie hladiny antioxidantov v ceste.
Hladina antioxidantov sa zvýšila s predĺženým časom pečenia o 60% a o 82% so zvýšením teploty pečenia, konkrétne hodnoty záviseli od typu múky a typu použitého testu.
Zvýšenie doby kvasenia cesta tiež podľa výsledkov vplýva pozitívne na zvýšenie hladiny antioxidantov. Vedci si myslia, že zvyšovanie hladiny je spôsobené chemickými reakciami droždia v ceste.
Tieto výsledky sú povzbudením pre milovníkov talianskej špeciality. Odborníci na výživu by ale skôr privítali, keby ľudia namiesto zdravšej pizze radšej konzumovali viac ovocia a zeleniny.