Smrtonosné baktérie útočia!
10.6.2011 10:16:51 | * q| Počet zobrazení: 2444x
Prednedávnom sa objavilo v Európe smrtiace ochorenie, ktoré napáda tráviacu sústavu človeka a vyvoláva krvácanie vnútornej sliznice hrubého čreva. Predbežné analýzy čínskych vedcov z Pekinského Genomického Inštitútu v Šen-čene a mikrobiológov WHO poukazujú na fakt, že ide o úplne nový, vysoko toxický, mimoriadne nákazlivý kmeň baktérie E-coli.
Za normálnych okolností žije jeden z kmeňov tejto baktérie prirodzene v črevách všetkých teplokrvných živočíchov, kde napomáha správnemu tráveniu. Bez prítomnosti tejto maličkej tyčinkovej baktérie s bičíkom by teplokrvné živočíchy vrátane ľudí nemohli prijímať tuhú stravu.
Aj napriek priebežným varovaniam vedcov svetových akadémií vied sa zdalo, že od baktérie nemusíme v najbližšej dobe očakávať úder. Tragické udalosti v Nemecku nám však predostreli nový oriešok, na ktorého rozlúsknutie budeme okrem vedomostí a špičkovej výbavy potrebovať aj istú dávku šťastia. Pred časom vyšiel v Quarku článok s názvom ´Zničia nás nezničiteľné baktérie?´, ktorý popisoval budúcnosť vývoja bakteriálnych kmeňov z hľadiska ich vybudovanej rezistencie. Zhodou okolností neprešiel ani rok a v Nemecku vznikla situácia nápadne pripomínajúca jednu zo situácií, ktoré popisoval článok.
Nový ničivý kmeň E-coli spôsobuje horúčku, krvácanie z konečníka, nasleduje zlyhávanie obličiek a problémy s trávením. Je zaujímavé pozorovať, ako dva rôzne kmene vytvoria jeden nový kmeň s vlastnosťami neporovnateľne dokonalejšími. Genetické predispozície boli totiž zdedené z dvoch rôznych skupín baktérie, jedna má skratku EAEC a druhá EHEC. Výsledkom je malilinká tyčinka označená STEC, O104:H4 a podľa najnovších zistení aj O145:H4. Do dnešnej doby boli všetky kmene O104 a O145 pokladané za jedny z najnebezpečnejších mikroorganizmov, avšak zatiaľ sa ešte nestalo, aby spôsobovali problémy v takýchto veľkých rozmeroch. Z mikrobiologického a biochemického hľadiska nemôžeme so stopercentnou istotou potvrdiť, či na nás baktéria zaútočila zo zeleniny alebo z mäsa. Za normálnych okolností baktérie E coli žijú v črevách, kde sa aj rozmnožujú.
Veľmi zlé v tomto prípade je, že túto baktériu len tak ľahko niečo nezničí. Je schopná prežiť aj teplotu varu zeleniny a už nepatrné množstvo vyvoláva ťažkú nákazu. Priebeh ochorenia je u každého jedinca iný. Napríklad najvyššiu šancu majú muži vo veku okolo 25 až 30 rokov, kým malé deti, starší ľudia a ženy patria medzi rizikovejšiu skupinu.
Neboli sme na tento kmeň pripravení, pretože sme nerátali s tým, že môže vzniknúť. Aj expertka WHO na potravinovú bezpečnosť Hilde Kruseová uviedla, že ide o jedinečný kmeň, ktorý je nákazlivejší a toxickejší, než všetky doteraz známe kmene E-coli. Nebezpečnosť tejto baktérie je spôsobená vysokou úmrtnosťou a obrannými mechanizmami, ktoré nedokážeme prakticky vôbec potláčať žiadnou zo známych liečebných metód. Kmeň síce vylučuje niekoľko jedov - toxínov, avšak ich vylučovanie narastá pri pokuse nasadiť niektoré antibiotiká.
Ďalšou zaujímavosťou je, že baktéria vylučuje toxíny, ktoré priamo poškodzujú aj iné tkanivá, ako sliznice a obličky. Súhlasíme s doktorom Paulom Wigleyom z Liverpoolskej univerzity, že dostať pod kontrolu tento kmeň je veľmi ťažká úloha. Nepoznáme zatiaľ presne, čo všetko baktéria v organizme spôsobuje.
Či naozaj kmeň pochádza z uhoriek alebo nepochádza, nevieme, pravdou zostáva fakt, že priamo kmeň STEC O104:H4 sa na uhorkách nenašiel. Jediným dôkazom je prítomnosť patogénnych kmeňov EHEC, ktoré neboli totožné s kmeňmi baktérií zo stolice pacientov. Prikláňame sa k názoru, že mutácia mohla vzniknúť až v čreve postihnutého a stadiaľ sa ďalej šíriť. Ohniskom teda môžu byť aj samotní ľudia.
Chrániť sa môžeme úplne staromódne – dodržiavaním hygienických zásad: umývať zeleninu a ovocie, nejesť v žiadnom prípade zeleninu i ovocie napadnuté plesňou a pred, aj po kontakte s jedlom si umývať zodpovedne ruky mydlom. Je to síce malá útecha, ale niekedy môže aj maličkosť odvrátiť nešťastie.
Samuel Furka, Daniel Furka,
študenti na katedre biochémie,
Prírodovedecká fakulta UK