Niektoré rastliny sa správajú altruisticky
4.2.2013 20:39:08 | QScience Daily | Počet zobrazení: 2001x
Altruizmus v ríši zvierat je pomerne známym fenoménom. Poznáme psy, ktoré sa starajú o osamelé mačiatka, alebo delfíny, ktoré pomáhajú svojim zraneným druhom na hladinu. Nový výskum vedcov z Coloradskej univerzity ukazuje, že niektoré rastliny sa správajú rovnako.
Vedci sledovali kukuricu, ktorej oplodnené semená obsahovali dve „dvojičky“ - embryo a príslšné množstvo endospermu, pletiva, ktoré vyživuje embryo pri raste semienka. Porovnávali správanie embryí a endospermu v semenách rovnakej matky a otca s prejavmi embryí a endospermov od geneticky odlišných predkov.
„Výsledky ukázali, že embryá, ktoré našli v semene endospermy od rovnakých rodičov, vážili výrazne viac ako embryá s rovnakou matkou, ale odlišným otcom,“ povedala prof. Pamela Diggleová, ktorá viedla výskum. „Zistili sme, že endosperm, ktorý nemá rovnakého otca ako embryo, neprináša zárodku dostatok živín a zdá sa, že s ním menej spolupracuje.“
Diggleová povedala, že z predchádzajúcich výskumov jasne vyplýva, že pri náročnejších podmienkach môžu rastliny obmedziť živiny potomkom, ich výskum je ale prvý, ktorý skúma spôsob spolupráce medzi príbuznými rastlinami.
Jedným z najprirodzenejších zákonov prírody je podľa vedcov princíp altruizmu zameraný na svojich najbližších. To platí aj v prípade endospermu, ktoré všetkými svojimi živinami podporuje embryo.
Pri rozmnožovaní kukurice sa dostávajú zrnká peľu zo samčích kvetov na vrchole rastliny dvomi nezávislými cestami k malým kláskom pokrytým šúpolím. Keď dve zrnká peľu prídu do kontaktu s jedným vláknom, vytvoria semeno obsahujúce embryo a endosperm. Z každého embrya vznikne jedno jadierko kukurice.
Vedci využili u rastlín nezvyčajné „heterooplodnenie“, kedy oplodnia dvaja samčí pôvodcovia jedno zrnko kukurice. Otcovstvo zŕn im pomohla učiť manipulácia génov kukurice, ktorá prebieha už tisícročia. Vedci hľadali dvojfarebné zrná, ktoré boli dôkazom oplodnenia z dvoch zdrojov.
Endosperm, vo forme kukurice, ryže, pšenice a iných obilnín, je pre ľudí kľúčový, pretože poskytuje až 70% kalórií, ktoré ročne skonzumujeme. „Pletivo v semenách kvitnúcich rastlín je to, čo sýti svet,“ povedal William Friedman, profesor Harvardskej univerzity. „Ak by tu neboli kvitnúce rastliny, neboli by sme tu ani my.“