Najradšej kupujeme mlieko v kartónovej škatuli s uzáverom
8.8.2013 12:21:30 | Ján KlučárTetra Pak Česká republika s.r.o. | Počet zobrazení: 2849x
Bratislava, 21.6.2013 - Na Slovensku sa synonymom pre mlieko stali kartónové obaly. Pri slove mlieko si až šesť z desiatich Slovákov predstaví typický obal v tvare tehly. Takmer polovica z nás pritom pije mlieko denne alebo takmer denne. Vyplýva to z online ankety, ktorú realizovala spoločnosť Tetra Pak a do ktorej sa zapojilo vyše 1400 respondentov.
Takmer 70 percent slovenských spotrebiteľov by uprednostnilo pri nákupe mlieka znovu uzatvárateľné obaly s plastovým skrutkovým uzáverom. Výhody tohto typu balenia sú zrejmé: Je praktický, uchováva senzorické vlastnosti mlieka a súčasne chráni mlieko pred pachmi z chladničky. V segmente trvanlivého mlieka však prevažujú kartóny s perforáciou a na obaly so skrutkovým uzáverom pripadá len jedna tretina výrobkov.
„Spotrebiteľský trend, podľa ktorého zákazníci uprednostňujú skrutkové uzávery, je v okolitých európskych krajinách ešte silnejší,“ hovorí Roman Straka, regionálny riaditeľ pre marketing spoločnosti Tetra Pak. „Napríklad v Nemecku, kde je podiel uzáverov na trvanlivom mlieku väčší ako 90 percent, je jedným z najrozšírenejších obalov pre trvanlivé mlieko Tetra Brik ® Aseptic Edge LightCap. Tento typ obalu má široký skrutkový uzáver, ktorý umožňuje spotrebiteľovi ľahkú manipuláciu a pohodlné nalievanie.
Popri spotrebiteľských preferenciách je pre Tetra Pak prioritou aj znižovanie nákladov pri výrobe a balení mlieka. Odpoveďou spoločnosti na požiadavky výrobcov je nová platforma plniacich liniek Tetra Pak A3/Flex iLine. Jej hlavnými prednosťami sú kratšia doba na inštaláciu a uvedenie do prevádzky, vyššia kapacita, spoľahlivosť a flexibilita linky. Náklady na prevádzku sú v porovnaní s linkami predchádzajúcej generácie nižšie až o 30 percent.
Ďalšiu inováciu v segmente spracovateľských riešení predstavuje technológia One Step, ktorá skracuje dobu spracovania trvanlivého mlieka z dvoch dní na niekoľko hodín, čím znižuje prevádzkové náklady až o 50 percent. Inovácia tkvie v spojení tepelného ošetrenia, odstredenia a štandardizácie do jediného kroku, čo uľahčuje a urýchľuje výrobný proces.
TRVANLIVÉ MLIEKO
Trvanlivé mlieko sa vyrába z čerstvého kravského mlieka iba pôsobením tepla a je balené do aseptického obalu s hliníkovou fóliou, ktorá neprepúšťa svetlo ani vzduch a bráni prenikaniu baktérií z okolitého prostredia. Metóda tepelného ošetrenia trvanlivého mlieka sa nazýva UHT, tj. ošetrenie pri vysokej teplote. Mlieko sa veľmi krátko, na 2-3 sekundy zahreje na teplotu 135 - 137 °C., potom sa rýchlo ochladí a plní. Trvanlivé mlieko je 100% prírodný produkt bez konzervačných látok. Výhodou tohto mlieka je možnosť dlhodobého skladovania pri izbovej teplote mimo chladničky. Jeho trvanlivosť v uzatvorenom kartónovom obale je 3 – 6 mesiacov. Nutričné hodnoty po tepelnom spracovaní zostávajú zachované.
CHLADENÉ MLIEKO S PREDĹŽENOU TRVANLIVOSŤOU
Mlieko s predĺženou trvanlivosťou vzniká zahriatím na teplotu minimálne 125 - 130 °C na 2 - 4 sekundy. Takéto mlieko stojí z hľadiska trvanlivosti i senzorických vlastností medzi pasterizovaným a trvanlivým mliekom. Zvyčajná doba spotreby chladeného mlieka s predĺženou trvanlivosťou vyrábaného v SR je 14 - 20 dní. Toto mlieko je plnené do neaseptických obalov a musí byť skladované a distribuované v chladnom prostredí pri teplote do 6 °C.