Osvetlenie môže ovplyvniť chuť vína
29.12.2009 13:12:53 | QScience Daily | Počet zobrazení: 1547x
Osvetlenie miestnosti má vplyv na chuť vína. Je to výsledok výskumu vedcov z Guttenbergovej univerzity v Mainzi. Vedci skúmali, ako chutí víno 500 účastníkom a koľko by za neho zaplatili.
Zistili, že ľudia víno hodnotili lepšie, keď bola miestnosť osvetlená jemným červeným alebo modrým svetlom, než keď bolo v miestnosti zelené, či biele svetlo. ľudia boli v priemere pri červenom svetle ochotní za jednu fľašu rizlingu zaplatiť o euro viac.
„Je známe, že farba nápoja môže ovplyvniť to, ako nám chutí,“ povedal Daniel Oberfeld-Twistel. „Chceli sme vedieť, či spôsobuje rozdiel aj osvetlenie pozadia.“
Test okrem iného ukázal, že ľudia považujú červené víno za 1,5-krát sladšie ak sú v červenom svetle ako keď sú vo svetle bielom alebo zelenom. Jeho vyzretosť bola v červenom svetle tiež hodnotená lepšie.
Jedným zo záverov výskumu teda je, že farba prostredia ovplyvňuje naše vnímanie chute vína. Preto je podľa Oberfeld-Twistela osvetlenie niektorých barov krajne nevhodné. Pripomína tiež, že víno by sa malo kvôli tejto vlastnosti okolia degustovať v prostredí s prirodzeným osvetlením.
Jedným z možných vysvetlení vplyvu farby osvetlenia na chuť vína môže byť, že ak vnímame príjemné okolité prostredie, vnímame aj príjemnejšiu chuť vína. Tento fenomén plánujú nemeckí vedci skúmať aj naďalej.