ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Lepší spôsob odhalenia alergie na potraviny

25.5.2010 14:16:19 | Q
Science Daily | Počet zobrazení: 1467x

Až 30% Američanov si myslí, že sú alergickí na potraviny. Avšak skutočné číslo je podľa poslednej štúdie, ktorú si objednal Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) oveľa menšie. Blíži sa k 5%. Vo veľkej miere je to kvôli nespoľahlivosti kožných testov, ktoré doktori bežne používajú, aby overili alergiu na jedlo.

 

Chemický inžinier Christopher Love z Massachusettského technologického inštitútu si myslí, že má lepší spôsob, ako diagnostikovať takéto alergie. Jeho nová technológia dokáže analyzovať imunitné bunky odobrané pacientom a poskytuje presné informácie o reakciách buniek na alergény ako mlieko a arašidy.

Použitím tejto technológie by doktori jedného dňa mohli diagnostikovať alergiu na jedlo jednoduchým krvným testom, ktorý by bol rýchlejší a spoľahlivejší ako súčasné testy, tvrdí Love, odborný asistent chemického inžinierstva. „Pri veľkom počte diagnóz, je to nejednoznačné, “ hovorí, „a veľakrát je len pravdepodobné, či ste alergickí na jednu vec, alebo na druhú.“

Výskum NIAID, publikovaný v Journal of the American Medical Association, zistil, že v USA je 6 - 8% detí do štyroch rokov a 4 % päťročných a starších alergických aspoň na jednu potravinu. Najčastejšie je to mlieko, arašidy, vajcia alebo sója.

Potravinové alergie sa vyskytujú tam, kde si imunitný systém zamení proteín z potraviny za niečo škodlivé. Toto spúšťa alergickú reakciu, ktorou môžu byť vyrážky, žihľavka, ťažké dýchanie alebo žalúdočné problémy. Niektoré alergie môžu vyprovokovať životunebezpečný anafylaktický šok, ktorý vyžaduje okamžitú liečbu.

Pacienti s podozrením na potravinovú alergiu zvyčajne podstúpia kožný test. Počas neho sa pod kožu na hornej končatine pacienta umiestňujú malé množstvá možných alergénov. Ak má krv pacienta protilátky špecifické pre daný alergén, imunitné bunky vypustia histamín, ktorý spôsobuje svrbenie a začervenanie na mieste, kde bol vpichnutý alergén.

Doktori môžu tiež vykonať krvné testy, ktoré priamo merajú prítomnosť určitých protilátok v krvi pacienta. Jedinou nevýhodou obidvoch týchto testov, ktorá vedie k nepravdivým pozitívnym výsledkom, je, že prítomnosť protilátok na určitý alergén nemusí vždy znamenať, že pacient je na danú látku alergický.

Love a jeho technológia, vyvinutá s finančnou podporou z the Deshpande Center for Technological Innovation, the Dana Foundation a the NIAID, má k problému iný prístup. Namiesto detegovania protilátok zobrazuje jeho systém imunitné bunky pacienta. Všíma si malé bielkokoviny – cytokíny. Imunitné bunky ako T-lymfocyty produkujú cytokíny, keď začína alergická reakcia a priťahujú aj ďalšie bunky, aby s nimi reagovali.

Na vykonanie tohto testu sa pacientovi odoberie krv a biele krvinky, ktoré obsahujú T-lymfocyty, sú zo vzorky izolované.
Bunky sú vystavené potenciálnemu alergénu a potom umiestnené do 100 000 priehradiek na jemnom gumenom povrchu. Použitím techniky známej ako „microengraving“ robia výskumníci „odtlačky“ cytokínov, ktoré vyprodukujú bunky na povrch podložného sklíčka. Množstvo cytokínu vylúčeného každou jednou bunkou sa dá presne odmerať.

Pre testovanie potravinových alergií sú najzaujímavejšie cytokíny IL4, IL5 a IL9.

Schopnosť zmerať individuálnu produkciu cytokínu predstavuje „veľkú výhodu,“ hovorí Amal Assa'adová, profesorka pediatrickej imunológie a alergie na univerzite v Cincinnati, fakulte medicíny, ktorá nebola zapojená do výskumu. Dodáva však, že klinické štúdie budú musieť dokázať schopnosť presne rozpoznať potravinovú alergiu. „Test musí podstúpiť veľké množstvo pacientov, aby sme videli, či skutočne súvisí s alergiou.“

Najlepšou diagnostikou alergie na potraviny je pozorovať, čo sa stane, keď pacient požije potravinu, ktorá by mohla vyvolať alergickú reakciu (v kontrolovanom prostredí, kde je zaručená bezpečnosť). To sa však mimo výskumných alergických kliník často nerobí, hovorí Assa'adová.

Love teraz pracuje na projekte s Dale Umetsuom, ktorý by mal zistiť vzťah medzi aktivitou cytokínu a alergickými reakciami. Počas tohto výskumu sú deťom alergickým na mlieko podávané malé množstvá mlieka, aby ich imunitný systém znecitlivel. Pri používaní novej technológie tím sleduje, ako sa mení reakcia buniek pacientov počas podstupovania liečby.

originál článku

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 2,01
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.