ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark

Gény niektorým sťažujú zrieknutie sa soli

16.6.2010 18:46:39 | Q
Discovery News | Počet zobrazení: 1307x

Ak sa vám zdá ťažké vzdať sa slaných jedál a jedlá bez soli vám vôbec nechutia, je možné, že ste na to geneticky predurčení.

 

Ľudia, ktorí sú citlivejší na horkú chuť, jedia viac soli a ťažšie sa jej zriekajú, pretože soľ zakrýva horkosť. Popri snahe odborníkov na výživu o zníženie množstva soli v strave na približne jednu čajovú lyžičku denne môžu takéto vedecké výskumy pomôcť identifikovať ľudí, ktorí potrebujú najintenzívnejšiu starostlivosť.

Napriek dôkazu, že zníženie konzumácie soli môže zlepšiť zdravie človeka a zachrániť ročne len v USA 100 000 ľudí, jej jeme stále viac.

„Nie každý z nás má rovnaký svet chutí,“ povedal John Hayes z Pennsylvánskej univerzity. „Niektorí ľudia sa preto soli zriekajú ťažšie než iní.“

Chute vníma citlivejšie než ostatní asi štvrtina ľudí. Môžu za to rozdiely v hrčkách na jazyku, kde sa nachádzajú chuťové poháriky. Pre týchto ľudí sú niektoré chute skutočne extrémne. Tuk im chutí krémovejšie, cukor sladšie. A zelenina im chutí horkejšie.

Hayes a jeho kolegovia predpokladali, že títo ľudia budú intenzívnejšie vnímať aj chuť soli a preto jej budú potrebovať menej pre pocit slanosti. S prekvapením ale na základe pozorovania stravy 87 ľudí zistili, že konzumujú najviac soli zo všetkých.

Okrem zvyšovania slanosti sodík aj blokuje horkosť a vyvažuje chute vo všetkých potravinách od chlebu až po jogurtové nápoje, čo vysvetľuje, prečo sa až 80% konzumovanej soli nachádza v pripravenom jedle a jedle z reštaurácie. A hoci sa výrobcovia snažia podiel soli znižovať, rozdiel vo vnímaní soli môže ovplyvniť naše stravovacie návyky.

„Jedlo máme obľúbené podľa toho, ako veľmi nám chutí,“ povedal Hayes. „Čím ho máme radšej, tým ho viac jeme a čím ho viac jeme, tým viac ovplyvňuje naše zdravie.“

Ak vás vaše gény predurčujú intenzívne vnímať chute, nemusíte do smrti trápiť vaše srdce slanou stravou. Výskumy ukázali, že dôležitú úlohu pri výbere jedla majú skúsenosti a zvyky. A naučiť sa preferovať menej slané jedlá môže každý. Možno treba nájsť len iný spôsob vyhýbaniu sa horkej chuti, na ktorú ste citlivejší.

originál článku

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 2,34
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.