Čokoládu poznáme už 3000 rokov
14.11.2007 12:46:24 | QBBC News | Počet zobrazení: 2881x
Chemický a archeologický dôkaz posunul prvé známe použitie kakaa ako hlavnej zložky čokolády dozadu o 500 rokov.
Chemickú látku, teobromín, ktorá sa nachádza len v kakau, našli archeológovia na keramických nádobách datovaných do roku 1000 pred Kristom.
Experti tvrdia, že nádoby sa používali na servírovanie fermentovaného kakaového nápoja, ktorý sa vyrábal zo sladkej dužiny rastliny.
Nádoby objavili v oblasti Puerto Escondido v Hondurase.
Vedci aj na základe tohto nálezu tvrdia, že ľudia najskôr konzumovali kakao vo forme nápoja, ktorý mohol obsahovať do 5% alkoholu.
Rovnako ako chemický dôkaz, aj zmena v tvare keramickej nádoby dovolila posunúť vedcom dátum prvého použitia kakaa.
Vedelo sa, že semienka sa používali na prípravu penivého čokoládového nápoja, ktorý sa stal centrom spoločenského života v Strednej Amerike. Ľudia, zvlášť privilegované vrstvy, ho pili pri dôležitých obradoch na svadbách a pri narodení dieťaťa.
Pretože bol nápoj spenený, na jeho servírovanie používali uzavretú fľašku s rozširujúcim sa hrdlom. Našli sa však aj staršie nádoby s tenkým hrdlom, v ktorých boli zvyšky kakaa.
Vedci si myslia, že tento typ nádoby nebol vhodný pre penenie ale lepší pre nalievanie. To viedlo autorov výskumu k záveru, že „prvé kakao konzumovali ľudia ako fermentovaný nápoj vyrobený z dužiny“ a nie zo semien.
V časoch Aztéckej ríše boli kakaové zrná používané ako prvá forma peňazí.