Nálada mení chuť jedla
14.1.2007 19:57:04 | Redakcia portáluKerri Smith | Počet zobrazení: 1826x
Ak je človek nervózny, môže to podľa najnovších výskumov ovplyvniť chuť jeho jedla, pretože jeho nálada potláča horkú a slanú chuť.
Vzťah medzi chemickou rovnováhou v mozgu a vnímaním chuti môže pomôcť vedcom liečiť depresie. Dnes totiž neexistujú testy, ktoré by ukázali liek fungujúci u všetkých pacientov. Vedci dúfajú, že test založený na poznávaní chute doktorom pomôže.
Už dlho sa vie, že ľudia s depresiou majú v tele zníženú hladinu serotonínu a noradrenalínu. Mnohí majú tiež otupenú chuť, čo je pravdepodobne spôsobené zmenami v mozgu.
Vedci testovali vnímanie chute u zdravých dobrovoľníkov a zistili, že zvýšená hladina serotonínu pôsobí na zvýraznenie sladkej a horkej chute a zvýšená hladina noradrenalínu spôsobuje lepšie vnímanie horkej a kyslej chute. Zdraví ľudia, ktorí majú prirodzene zvýšenú hladinu nervozity sú menej citliví na horkú a slanú chuť.
Testovanie citlivosti na sladkú a kyslú chyť by mohlo pomôcť doktorom určiť, hladina ktorých chemikálií klesá, a tak určiť, ktorý liek predpísať pacientovi.
Dnes sa lekári pri predpisovaní liekov spoliehajú skôr na fyzické a emocionálne symptómy. Kým nebude existovať presný test, budú sa môcť spoliehať len na svoj odhad, ktorý je u dobrých doktorov úspešný v 60-80% prípadov.
Vedci chcú vykonať ďalšie testy na ľuďoch s depresiou a na zdravých dobrovoľníkoch, ktorým pridajú tryptofan. Táto látka zníži hladinu serotonínu presne tak, ako sa to deje u pacientov s depresiou.