Bezpečnosť potravín a certifikačný audit
23.9.2021 14:57:11 |Obrázok od Welcome to all and thank you for your visit ! ツ z Pixabay | Počet zobrazení: 2360x
O certifikácií produktov, ste pravdepodobne už počuli. Výrobca, ktorý predáva na európskom trhu musí zabezpečiť pre svoje výrobky certifikát CE, ktorý spĺňa normy nielen na kvalitu produktu, ale aj ochranu životného prostredia a zdravia človeka. A to platí aj pri potravinách.
Keďže zdravie je to najdôležitejšie, čo človek má, ochrana zdravia je aj cieľom všetkých právnych predpisov a noriem EÚ týkajúcich sa poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat a výroby potravín. Celý proces výroby potravín a spracovateľský reťazec, ako aj dovoz a vývoz tovaru upravuje rozsiahly súbor právnych predpisov EÚ.
Na výrobcu, dodávateľa a spracovateľa potravinárskych výrobkov je z hľadiska garancia kvality a spoľahlivosti kladený stále väčší dôraz. Dodávatelia a výrobcovia, ktorí majú certifikát v oblasti zaistenia bezpečnosti potravín sú vyhľadávaní častejšie a mnohé obchodné reťazce a maloobchodníci a priam certifikáciu vyžadujú.
Tip: Potrebujete certifikáciu pre vaše produkty? Certifikačný orgán pre certifikáciu výrobkov vám poradí ako na to.
Certifikácia tak predstavuje významný prostriedok pre prezentáciu firmy aj na zahraničnom trhu a môže byt' kľúčom k úspešnému exportu alebo importu. Produkty označené certifikátom garantujú kvalitu podľa príslušných noriem a tým môžu dosiahnuť lepšiu predajnosť.
Opatrenia na bezpečnosť potravín sa sústreďujú na 4 hlavné oblasti ochrany:
- Hygiena potravín
- Zdravie zvierat
- Zdravie rastlín
- Kontaminanty a rezíduá
Vo všetkých oblastiach sa vykonávajú prísne kontroly. Import z krajín mimo EÚ musí takisto spĺňať rovnaké požiadavky a podstúpiť rovnakú kontrolu ako potraviny vyrobené v rámci EÚ. Predaj potravinových produktov musí spĺňať všetky normy, práva a podmienky.
Tip: Na zabezpečenie toho, aby predaj potravín fungoval bezproblémovo, môže byt' vhodné obrátiť sa na právne a daňové poradenstvo.
Dodržiavanie pravidiel bezpečnosti potravín je jednou zo základných úloh každého moderného a kultúrneho štátu ako aj cestou k zlepšeniu všeobecného zdravotného stavu obyvateľstva. Preto bezpečnosť potravín určite netreba podceňovať.