ELEARNING.SK | PR SPRÁVY | GSGROUP | NAJDES.SK | BRIGÁDY, PRÁCA | GLOBALOFFICE.SK | REGISTRAČNÉ VIRTUÁlNE SÍDLO FIRMY | MINCE | CMS | ESHOP | TESTIVA
Prihlásenie:
>Staňte sa redaktorom eQuark.sk

eQuark.sk

Anketa

Ak by ste o tom mohli rozhodnúť práve vy, zaradili by ste Pluto opäť medzi planéty?

Quark
picture

Zaujímavosti o plesnivom syre

29.6.2021 18:50:52 |
Obrázok od HNBS z Pixabay | Počet zobrazení: 547x

Pre niektorých ľudí sú plesnivé syry delikatesou, no niekto nad nimi ohŕňa nosom. Aj, keď môžu chutiť výborne, niekedy vzbudzujú zdravotné a výživové pochybnosti. Sú aj tieto druhy syra zdravé a je v poriadku ich konzumovať?

 

Pri slove pleseň si môžete predstaviť, niečo staré, pokazené alebo škodlivé. No v prípade plesnivých syrov, sú považované za lahôdku. Pleseň zaváňa niečím starým, pokazeným a škodlivým – s výnimkou plesňových syrov, ktoré sú považované za delikatesu! Výrobcovia týchto syrov však používajú špeciálne vyšľachtené druhy plesní, ktoré na organizmus nepôsobia toxicky.

Pôvod plesňových syrov 

Plesňové syry sa vyrábajú z mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr aj špeciálne šľachtené plesňové kultúry (Penicillium camemberti alebo Penicillium roqueforti). Patria sem syry s modrou alebo zelenou plesňou (syr Roquefort, syr Niva a Gorgonzola), syry s bielou plesňou na povrchu (Camembert, Encián a Plesnivec). Tieto druhy syrov sa najčastejšie vyrábajú z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka.
 
Vedeli ste, že...
... v modrom syre môžete nájsť aj dávku vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny A, D, B12, horčík, zinok a vápnik nevyhnutný pre zdravý vývoj a stav kostí?

Ako servírovať plesnivé syry 



Hermelín chuti skvele so šampanským, medom, ovocím a samozrejme s vínom.


Gorgonzola, taliansky modrý plesnivý syr sa zvyčajne je so zemiakmi a chlebom. Vynikajúce sa k tomuto syru hodí pivo a biele víno.


Brie je mäkký syr pôvodom z Francúzska, ktorý sa vyrába z kravského mlieka. Odporúča sa jesť s mandľami, ananásom alebo melónom či ku krevetám. Gurmáni si však tento syr väčšinou namáčajú do medu alebo jablkového džemu. 


Roquefort, francúzske syry s modrou plesňou. Na výrobu sa používa ovčie mlieko. Jeho slaná chuť dokonale doplní to, ak ho budete konzumovať s ovocím, sladkými dezertmi, medom alebo zeleninou. Podávajte ho s bielym vínom.





Pozor! Existujú skupiny ľudí, ktoré by sa radšej mali plesnivým syrom vyhýbať. A to:


ľudia trpiaci mykózami


celiatici


pacienti s laktózovou intoleranciou


 
Tip: Ak trpíte laktózovou intoleranciou, celiakiou, stravujete sa rastlinne a nechcete si odopriať syry, skúste v tom prípade radšej ako alternatívu, syry z rastlinného mlieka. Okrem iného vám tieto môžu priniesť aj veľa zdravotných benefitov
 
Konzumácia sa nedoporučuje ani:


malým deťom


pacientom s ochorením pečene


tehotným ženám.

Zdieľaj článok
 
Hodnotenie: 1,41
Príspevok na titulke

Vyberte článok na titulku kliknutím na linku

 

www.brigada.sk - brigády, brigáda, práca, zamestnanie www.najdes.sk - katalóg, portál, vyhľadávač www.equark.sk - veda, výskum, technika www.uvery.sk - úvery, pôžičky, hypotéky www.elearning.sk - elearning, LMS, vzdelávanie, kurzy, elektronické vzdelávanie www.globaloffice.sk - registračné sídlo, virtuálna adresa a kancelária www.globalhosting.sk - domény, doména, webhosting, hosting www.globalweb.sk - CMS, WCMS, redakčný systém, publikačný systém www.globalshop.sk - internetový obchod, eshop, e-commerce Global Services Slovakia s.r.o. - www.gsgroup.sk, informačné systémy, portálové riešenia, intranety, web dizajn

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.