História o káve, typy káv, ktoré možno nepoznáte
11.5.2022 11:01:59 |Photo by Mark Daynes on Unsplash | Počet zobrazení: 966x
Šálku rannej voňavej kávy dnes mnohí berú už ako samozrejmosť. Odkiaľ ale káva prišla, kto ju vlastne objavil a ako sa káva rozšírila do celého sveta?
Pôvod kávyO objavení tohto čierneho nápoja koluje veľa legiend. Káva, ako ju poznáme dnes, si musela prejsť dlhú cestu, než získala svoju charakteristickú podobu povzbudzujúceho nápoja. Pôvod kávy opisujú aj niektoré legendy pomocou bájnych príbehov.
Za vlasť kávy sa však najčastejšie označuje oblasť v okolí Etiópie, kde sa aj dodnes nachádzajú divoko rastúce kríky kávovníka. Od 13-14. storočia dochádza k postupnej expanzii kávy z Etiópie do celého sveta.
Ako prvý sa o prenesenie kávovníka postarali bojovníci z Jemenu, ktorí začali pestovať prvé políčka kávovníkov. Postupne sa káva dostáva až do posvätnej Mekky. Vznikajú tu prvé kaviarne, kde si ľudia popíjali čerstvú kvalitnú kávu o obedňajšej sieste. A odtiaľ ju pútnici postupne rozšírili do všetkých kútov sveta.
Najväčší podiel na rozšírenie kávy 100% arabica a robusta do Európy majú predovšetkým Holanďania, ktorí tajne previezli kávové zrná z Jemenu. Neskôr sa pestovanie rozšírilo aj do Indie, Holandska a do celej Európy. Neskôr sa ako svetová kávová veľmoc presadila Brazília, ktorá si svoju priečku udržala až dodnes.
Keďže sa za celosvetovo najväčšieho producenta kávy považuje Brazília, dnes pochádza takmer celá produkcia zo Strednej Ameriky a z tropických častí Južnej Ameriky.
Dopyt po káve urobil z tohto horúceho nápoja druhú najobchodovanejšiu komoditu na svete a pitie kávy sa stalo akýmsi symbolom ekonomického oživenia a hospodárskeho zázraku.
Tip: Pozor na odvodnenie organizmu. Zadržiavate veľa vody? Takto si pomôžete zbaviť sa zavodnenia.
Zabudnite na nudnú kombináciu kávy s mliekom a cukrom. Vo svete vznikajú a trendujú netradičné recepty z kávy, ktoré určite stojí za to ochutnať. Pre každú kultúru sú typické iné zvyky a tradície a práve káva je tak výborným spôsobom ich vyjadrenia.
Hoci k najznámejším dnes patrí najmä brazílska káva, čoraz viac ľudí sa začína zaujímať aj o iné druhy kávy. I keď v popularite chuťových tónov stále prevláda karamelová či oriešková káva, čoraz väčšiu pozornosť začínajú pútať aj ďalšie trendy:
Affogato – Lahodná káva z Talianska, ako stvorená pre ochladenie počas horúcich dní. Namiesto bežného ľadu sa však do kávy pridáva zmrzlina.
Caffé corretto – Je ďalší z talianskych receptov na zaujímavú kávu. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí, ak sa do espressa pridá malé množstvo alkoholického likéru, najčastejšie grappa, sambuca alebo brandy.
Dalgona coffee – Táto káva sa stala virálnou vďaka sociálnej sieti TikTok a tak sa zaradila medzi najobľúbenejšie netradičné druhy káv. Za popularitu kávy môže aj fakt, že okrem chuťových pohárikov poteší aj oči. Tento nápoj pozostáva zo špeciálneho kávového krému a mlieka. Pri príprave kávy sa šľahá káva s cukrom a horúcou vodou, nie mlieko ako v prípade tradičnej kávy.
Flat white – Tento nápoj vychutnávajú kávičkári po celom svete. Ide o kávu, ktorá obsahuje menej mlieka a teda jej chuť je oveľa intenzívnejšia. Flat white pozostáva z dvoch šálok espressa, mikropeny pomocou parnej trysky a na záver sa spenené mlieko naleje do šálky tak, aby povrch kávy nebol biely, ale zafarbený do hneda. Ak vám obyčajné mlieko nechutí, môžete ho nahradiť aj rastlinnou variantou mlieka alebo si ho dokonca vyrobiť doma.
Espresso tonik – Tento netradičný typ kávy pochádza z Nórska a je ako stvorený pre osvieženie sa počas horúcich letných dní. Chuť tonika v kombinácii s chuťou kávy vytvára spojenie horkej, sladkej a kyslej chuti. Tento nápoj určite nie je pre každého, buď si ho zamilujete alebo sa vrátite radšej ku klasickej káve.
Egg coffee – Ak milujete sladké, vietnamská káva s vaječnými žĺtkami bude pre vás ako stvorená. Krémový nápoj sa tradične pripravuje z vaječných žĺtkov, kondenzovaného mlieka, cukru, vanilkového extraktu, nastrúhanej tmavej čokolády a z väčšieho množstva silného espressa. Podáva po jedle a chuťou pripomína sladký dezert tiramisu.
Dnes už si každý vychutnáva kávu naozaj v rôznych variantách a fantázii sa ani tu medze nekladú. Existujú rôzne druhy káv, spôsoby prípravy a aj mnoho zaujímavých dochucovadiel, ktoré môžu skvele nahradiť tradičný cukor.
Akú kávu preferujete vy?
Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk