Základ na pracovisku je hygiena

25.3.2020 12:05:38 | Redakcia portálu
https://www.brigada.sk/ | Počet zobrazení: 3343x

Čistota nie je len umývanie rúk, ale pocit. Dodáva nám pocit bezpečia a ochranu pred neželanými ochoreniami. Aby sa čistota udržiavala je potrebné zapojiť všetkých z pracovného kolektívu.

Každý zamestnanec musí poznať pravidlá- preto je v niektorých prípadoch potrebné ich spísať. Či ide o dlhoročného zamestnanca alebo nováčika, je potrebné ich upozorniť, aký štandard sa musí dodržiavať. Niekedy je dobré zaviesť pravidelný rituál, ako je čistenie vyčistenie pracovnej dosky ráno alebo večer.
Najdôležitejšia je osobná hygiena každého jedného zamestnanca. Je to základ pre zdravie celého pracovného kolektívu. Väčšie firmy a predajne majú väčšinou upratovačky, ktoré sa postarajú hlavne o základné upratovanie, no každý zamestnanec sám za seba musí o seba dbať.
Čistota pracovného prostredia sa väčšinou najviac odzrkadľuje na dvoch najpoužívanejších miestach – a tým je kuchynka a toalety.

Základné body:

Kontrola hygienických prostriedkov : ako je mydlo, toaletný papier, vreckovky ... Niekedy nie je na škodu zakúpiť aj antibakteriálne a dezinfekčné prostriedky (vlhčené utierky, gély ...)
Sústrediť hygienické potreby hlavne na miesta, kde sa zamestnanci najviac združujú
Kontrola chladničky a mikrovlnky. V týchto miestach sa môžeme najviac stretnúť s plesňami a tvorbou baktérií
Každý si po sebe musí upratať

Zamestnávatelia sa musia postarať o to, aby sa ich zamestnanci v práci cítili, čo najpohodlnejšie a bez čistoty to nejde. Preto by mal každý vedieť, kde sa čistiace prostriedky alebo hygienické potreby nachádzajú.

Chráň seba a svoj kolektív!
Najväčší dôraz musí byť kladený na zdravie. Ak kašleš alebo kýchaš, použi vreckovku alebo lakeť. V žiadnom prípade dlaň, ktorou sa počas dňa budeš dotýkať iných vecí. Ak sa necítiš dobre, popremýšľaj či by nebolo lepšie navštíviť lekára a ostať doma. Čím vyššia výplata tým lepšie, ale zdravie máme iba jedno.
Dôležité je vedieť, že tam kde sa zhromažďuje veľa ľudí, ako sú výťahy, oddychové miestnosti, kuchynka a toalety, sa zhromažďuje aj najviac chorôb. Ľudia ich na seba prenesú bez svojho vedomia a preto by tieto priestory mali byť vždy vybavené aj čistiacimi či hygienickými potrebami. Pravidlá sú jednoduché: vždy si po sebe upratuj, umývaj si ruky a určite nechoď do práce chorý. Nechrániš tým len seba, ale aj ľudí naokolo.