Zaujímavosti o plesnivom syre
29.6.2021 18:50:52 |Obrázok od HNBS z Pixabay | Počet zobrazení: 1444x
Pre niektorých ľudí sú plesnivé syry delikatesou, no niekto nad nimi ohŕňa nosom. Aj, keď môžu chutiť výborne, niekedy vzbudzujú zdravotné a výživové pochybnosti. Sú aj tieto druhy syra zdravé a je v poriadku ich konzumovať?
Pri slove pleseň si môžete predstaviť, niečo staré, pokazené alebo škodlivé. No v prípade plesnivých syrov, sú považované za lahôdku. Pleseň zaváňa niečím starým, pokazeným a škodlivým – s výnimkou plesňových syrov, ktoré sú považované za delikatesu! Výrobcovia týchto syrov však používajú špeciálne vyšľachtené druhy plesní, ktoré na organizmus nepôsobia toxicky.
Pôvod plesňových syrovPlesňové syry sa vyrábajú z mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr aj špeciálne šľachtené plesňové kultúry (Penicillium camemberti alebo Penicillium roqueforti). Patria sem syry s modrou alebo zelenou plesňou (syr Roquefort, syr Niva a Gorgonzola), syry s bielou plesňou na povrchu (Camembert, Encián a Plesnivec). Tieto druhy syrov sa najčastejšie vyrábajú z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka.
Vedeli ste, že...
... v modrom syre môžete nájsť aj dávku vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny A, D, B12, horčík, zinok a vápnik nevyhnutný pre zdravý vývoj a stav kostí?
Hermelín chuti skvele so šampanským, medom, ovocím a samozrejme s vínom.
Gorgonzola, taliansky modrý plesnivý syr sa zvyčajne je so zemiakmi a chlebom. Vynikajúce sa k tomuto syru hodí pivo a biele víno.
Brie je mäkký syr pôvodom z Francúzska, ktorý sa vyrába z kravského mlieka. Odporúča sa jesť s mandľami, ananásom alebo melónom či ku krevetám. Gurmáni si však tento syr väčšinou namáčajú do medu alebo jablkového džemu.
Roquefort, francúzske syry s modrou plesňou. Na výrobu sa používa ovčie mlieko. Jeho slaná chuť dokonale doplní to, ak ho budete konzumovať s ovocím, sladkými dezertmi, medom alebo zeleninou. Podávajte ho s bielym vínom.
Pozor! Existujú skupiny ľudí, ktoré by sa radšej mali plesnivým syrom vyhýbať. A to:
ľudia trpiaci mykózami
celiatici
pacienti s laktózovou intoleranciou
Tip: Ak trpíte laktózovou intoleranciou, celiakiou, stravujete sa rastlinne a nechcete si odopriať syry, skúste v tom prípade radšej ako alternatívu, syry z rastlinného mlieka. Okrem iného vám tieto môžu priniesť aj veľa zdravotných benefitov.
Konzumácia sa nedoporučuje ani:
malým deťom
pacientom s ochorením pečene
tehotným ženám.